NajRecept.sk Čásť dňa Obed, Hlavné jedlo Ostrokyslá polievka ako z pravej čínskej reštaurácie. Vďaka tomuto receptu ju zvládnete pripraviť aj doma.
Ostrokyslá polievka ako z pravej čínskej reštaurácie. Vďaka tomuto receptu ju zvládnete pripraviť aj doma.
Ostrokyslá polievka ako z pravej čínskej reštaurácie. Vďaka tomuto receptu ju zvládnete pripraviť aj doma.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Ivana Reisingerová

Ostrokyslá polievka je tradičným čínskym pokrmom, ktorý pripravujem na pravidelnej báze. Na prvý pohľad sa môže zdať komplikovaná, no keď máte pripravené všetky suroviny a správny recept, celý proces je skutočne jednoduchý. Zahoďte preto všetky obavy a vyskúšajte si ju pripraviť aj vy. Autor: Ivana Reisingerová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   1.2.2025

Ostrokyslá polievka ako z pravej čínskej reštaurácie. Vďaka tomuto receptu ju zvládnete pripraviť aj doma.

Ostrokyslá polievka je tradičným čínskym pokrmom, ktorý pripravujem na pravidelnej báze. Na prvý pohľad sa môže zdať komplikovaná, no keď máte pripravené všetky suroviny a správny recept, celý proces je skutočne jednoduchý. Zahoďte preto všetky obavy a vyskúšajte si ju pripraviť aj vy. Autor: Ivana Reisingerová

30 min
Čas prípravy
45 min
Čas varenia
Suroviny
2 ks
kuracie prsia
2 ks
mrkva
4 ks
shiitake
8 ks
judášovo ucho
200 g
neochutené tofu
hrsť
bambusové výhonky
2 ks
lahôdková cibuľka
2 l
vývar
3 lyžice
svetlá sójová omáčka
2 lyžice
tmavá sójová omáčka
3 lyžice
vínny ocot
1/2 lyžice
cukor
1 lyžica
mleté biele korenie
2 ks
chilli papričky
podľa potreby
škrob
podľa potreby
voda
3 ks
vajce
podľa chuti
soľ
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
45 min
Čas varenia

Verzií ostrokyslej polievky je nespočetne veľa. Jednotlivé recepty sa preto môžu mierne odlišovať najmä v rámci použitých surovín. Ja som za posledné roky vyskúšala viaceré, pričom tento sa mi osvedčil najviac, kvôli čomu sa k nemu rada vraciam.

  1. Ako prvé namočíme judášovo ucho do vody. Ideálne aspoň na dve hodiny. Následne očistíme cibuľku a nakrájame ju na kolieska (bielu aj zelenú časť). Tofu zas nakrájame na menšie kocky a kuracie prsia na rezančeky.
  2. Do hrnca nalejeme vývar a privedieme ho k varu. Keď sa tak stane, vložíme doň kuracie mäso a pridáme obe sójové omáčky, vínny ocot, cukor, mleté biele korenie a mrkvu a hríby nakrájané na rezance. Všetko varíme na strednom plameni približne 10 minút.
  3. Do polievky následne pridáme tofu, bambusové výhonky, chilli (ak nemáte radi štipľavé jedlá, môžete ich vynechať) a varíme ďalej po dobu aspoň 5 minút. Následne do hrnca vložíme ešte bielu časť cibuľky a zahustíme zmesou vody a škrobu, ktoré sme zmiešali v menšej miske.
  4. Polievku povaríme 3 minúty a prilejeme do nej rozšľahané vajíčka. Všetko dôkladne premiešame, osolíme, prevaríme a môžeme podávať.

Ostrokyslú polievku pred servírovaním ozdobte zelenou časťou cibuľky, ktorá vám zostala. Tá jej dodá veľmi príjemnú chuť. Pri zahustení polievky si dávajte pozor, aby ste nepoužili veľa škrobu. Ostrokyslá polievka totižto nemá byť príliš hustá.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár