NajRecept.sk Mäso Mleté mäso Mäsové guličky Originálne Ikea mäsové guľôčky z jedného hrnca.
Originálne Ikea mäsové guľôčky z jedného hrnca.
Recept Originálne Ikea mäsové guľôčky z jedného hrnca.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Keď som prvýkrát ochutnala mäsové guľôčky z Ikea, hneď som vedela, že ich musím vyskúšať urobiť aj doma. S týmto receptom sa mi podarili na prvýkrát a môžem povedať, že chuťovo boli rovnaké, ak nie lepšie, ako tie kupované.

siky.silvia siky.silvia    ·   7.10.2024

Originálne Ikea mäsové guľôčky z jedného hrnca.

Keď som prvýkrát ochutnala mäsové guľôčky z Ikea, hneď som vedela, že ich musím vyskúšať urobiť aj doma. S týmto receptom sa mi podarili na prvýkrát a môžem povedať, že chuťovo boli rovnaké, ak nie lepšie, ako tie kupované.

25 min
Čas prípravy
45 min
Čas varenia
Suroviny

Mäsové guľôčky

600 g
mleté mäso (bravčové a hovädzie)
1 ks
cibuľa
1 strúčik
cesnak
1 ks
vajce
podľa chuti
soľ
podľa chuti
čierne mleté korenie
podľa potreby
petržlenová vňať

Omáčka

50 g
maslo
50 g
hladká múka
300 ml
zeleninový vývar
250 ml
smotana na šľahanie
2 lyžice
sójová omáčka
1 lyžica
dijónska horčica
podľa chuti
mleté čierne korenie
podľa chuti
cukor
Postup receptu
Vytlačiť
25 min
Čas prípravy
45 min
Čas varenia

Mäsové guľôčky sú klasikou slovenskej kuchyne. Namiesto tradičnej rajčinovej omáčky som k nim však pripravila krémovú, ktorá sa podáva aj v obchodoch Ikea a zaručuje dokonalý chuťový pôžitok. Recept je jednoduchý a okrem bežnej prílohy vo forme ryže či zemiakov môžete k pokrmu servírovať aj zeleninový šalát.

  1. Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a zmiešame s mletým mäsom, pretlačeným strúčikom cesnaku, vajcom, soľou, mletým čiernym korením a nasekanou petržlenovou vňaťou.
  2. Zo zmesi vytvarujeme guľôčky, ktoré uložíme do nepriľnavej vyššej panvice. Ak chceme, môžeme ju vymazať maslom alebo olejom. Panvicu prikryjeme pokrievkou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C na približne 35 minút.
  3. Po upečení guľôčky vytiahneme a do panvice s výpekom pridáme maslo, múku a miešame približne 2 minúty. Zalejeme vývarom a dôkladne rozmiešame metličkou, aby sa nevytvorili hrudky. Privedieme k varu, pridáme smotanu, sójovú omáčku, horčicu a ochutíme korením a cukrom.
  4. Omáčku necháme prejsť varom, vložíme do nej guľôčky a krátko povaríme.
  5. Guľôčky podávame s ryžou, zemiakovou kašou alebo varenými zemiakmi.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár