Žĺtky vyšľaháme s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Pridáme olej a rum, prešľaháme. Pridáme nasekané orechy, čokoládu a hrozienka. Znovu premiešame. Ručne vmiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Mieša sa to trochu ťažšie, pretože cesto je husté, ale od pridaného snehu z bielkov bude masa redšia a bude sa ľahšie miešať. Dávame pozor, aby sme penu nerozbili, pretože múčnik bude tuhý.
Formu na srnčí chrbát vyložíme papierom na pečenie (môžete aj vymazať tukom a vysypať múkou) a celú masu vylejeme do formy. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 160 stupňov 45 minút. Kontrolujeme špajdľou. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
Pripravíme si z marcipánu ozdoby a necháme ich na pracovnej doske trochu vyschnúť - lepšie sa s nimi bude manipulovať. Z mandľových lupienkov urobíme ušká a z farieb oči, nos, ústa, prípadne ozdobíme mašličkou ako som to robila ja. Ak nechcete používať potravinárske farbivá, použite čokoládu - špajdľu namočíme a nakreslíme oči, ústa a nos.
Čokoládu rozpustíme za stáleho miešania vo vodnom kúpeli a pridáme olej. Necháme mierne vychladnúť a polejeme celý múčnik. Ozdoby uložíme na vrch a necháme stuhnúť.