NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Laskonky Orechové a kokosové laskonky s dvoma druhmi krémov, ktoré chutia lepšie ako z cukrárne.
Orechové a kokosové laskonky s dvoma druhmi krémov, ktoré chutia lepšie ako z cukrárne.
Recept Orechové a kokosové laskonky s dvoma druhmi krémov, ktoré chutia lepšie ako z cukrárne.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Jančíková

Vianoce sa nezadržateľne blížia, čo je dôvod, prečo sa u nás doma začínajú objavovať prvé vianočné koláčiky. Medzi ne patria aj tieto laskonky, ktoré som plnila dvoma druhmi krémov – salkovo-maslovým a lieskovoorieškovým. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   12.11.2024

Orechové a kokosové laskonky s dvoma druhmi krémov, ktoré chutia lepšie ako z cukrárne.

Vianoce sa nezadržateľne blížia, čo je dôvod, prečo sa u nás doma začínajú objavovať prvé vianočné koláčiky. Medzi ne patria aj tieto laskonky, ktoré som plnila dvoma druhmi krémov – salkovo-maslovým a lieskovoorieškovým. Autor: Jana Jančíková

40 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto

3 ks
bielky
160 g
kryštálový cukor
80 g
práškový cukor
120 g
mleté orechy

Salková náplň

1 ks
maslo
1 ks
salko
podľa chuti
orechy
podľa chuti
rum

Lieskovoorieškový krém

1 ks
maslo
podľa potreby
lieskovoorieškový krém
podľa chuti
rum

Na ozdobenie

podľa potreby
čokoláda
podľa potreby
tuk
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia

Patríte medzi milovníkov laskoniek? V tom prípade si ich tieto Vianoce určite upečte. Ich príprava nie je vôbec komplikovaná. To isté platí aj o kréme. Vyskúšať môžete len jeden z tých, ktoré som urobila ja, alebo rovno oba.

  1. Bielky a kryštálový cukor miešame nad parou, až pokým sa cukor nerozpustí. Potom začneme šľahať na najvyššom stupni až do zhustnutia.
  2. Sneh z bielkov necháme vychladnúť a následne ručne primiešame práškový cukor a mleté orechy.
  3. Sneh nanesieme pomocou cukrárskeho vrecka a šablóny na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Aby sa nám so šablónou dobre pracovalo, jemne ju potrieme olejom.
  4. Rúru vyhrejeme na 120 °C, vložíme do nej plech a stíšime na 100 °C. Sušíme asi 30 minút, počas ktorých občas otvoríme dvierka rúry, aby z nej odišla vlhkosť. Po pol hodine skúsime, či ide laskonka z plechu odlúpnuť. Ak áno, koláčiky sú hotové.
  5. Vychladnuté laskonky plníme krémom a ozdobíme čokoládou, ktorú sme rozpustili s tukom.
  6. Krém zo salka: V mise vyšľaháme zmäknuté maslo so salkom. Následne pridáme orechy, rum a všetko spojíme do hladkej hmoty.
  7. Lieskovoorieškový krém: Zmäknuté maslo vyšľaháme s lieskovoorieškovým krémom (napríklad Nutella). Pridáme trochu rumu, dôkladne zašľaháme a môžeme použiť.

Ak chceme kokosové laskonky, namiesto mletých orechov pridáme do cesta strúhaný kokos. Kokosu však dávame o približne polovicu menej ako orechov, aby sa dal sneh rozotierať.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár