NajRecept.sk Dezerty Koláče Jablkový koláč Okrúhly koláč s karamelovými jablkami a bohatou smotanovou perinou.
Okrúhly koláč s karamelovými jablkami a bohatou smotanovou perinou.
Recept Okrúhly koláč s karamelovými jablkami a bohatou smotanovou perinou.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Karambola

Lahodné chrumkavé cesto zakryté karamelovými jablkami preliate bohatým snehom zo šľahaných bielkov zmiešaných s kyslou smotanou. Piekla som pre susedov, ktorí tento koláč chválili a dokonca zopár z nich si vypýtalo recept. Nabudúce ho zopakujem, no opečiem ho v hranatom plechu. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   12.10.2024

Okrúhly koláč s karamelovými jablkami a bohatou smotanovou perinou.

Lahodné chrumkavé cesto zakryté karamelovými jablkami preliate bohatým snehom zo šľahaných bielkov zmiešaných s kyslou smotanou. Piekla som pre susedov, ktorí tento koláč chválili a dokonca zopár z nich si vypýtalo recept. Nabudúce ho zopakujem, no opečiem ho v hranatom plechu. Autor: Karambola

35 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

250 g
polohrubá múka
1 lyžička
prášok do pečiva
90 g
maslo
2 ks
žĺtok
40 g
kryštálový cukor
1 bal.
vanilkový cukor

Jablká:

4 ks
jablko
podľa chuti
kryštálový cukor
podľa chuti
citrónová šťava

Krém:

2 ks
bielok
40 g
kryštálový cukor
400 g
kyslá smotana
30 g
kukuričný škrob
Postup receptu
Vytlačiť
35 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia

Jablká a karamel predstavujú dokonalú kombináciu vhodnú do mnohých dezertov. Jedným z nich je aj tento koláč s nadýchaným cestom a krémovou vrstvou, ktorý návštevu prekvapí určite viac ako jednoduchá bublanina alebo bábovka.

  1. Polohrubú múku dáme do misky, pridáme lyžičku prášku do pečiva a na kocky nakrájané maslo. V druhej miske zmiešame žĺtky s cukrom, vanilkou a pridáme ich do misky s múkou. Vypracujeme drobivú hmotu, ktorú si rozdelíme na 2/3 a 1/3. 
  2. Pripravíme si okrúhlu formu na pečenie, dno vyložíme papierom a rukami utlačíme 2/3 cesta tak, aby sme vyvýšili aj kraje. 
  3. Jablká očistíme a nakrájame na kocky. Na panvici ich restujeme asi 15 minút s citrónovou šťavou a cukrom podľa chuti. Keď získajú karamelový nádych, vypíname a ešte horúce dáme na pripravené cesto vo forme.
  4. Z bielkov, cukru a vanilky vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého pridáme škrob a krátko prešľaháme. Na záver pridáme smotanu a už len krátko premiešame. Nanesieme na jablká, rukami rozdrvíme zvyšnú časť cesta a dáme piecť.
  5. Pečieme na 170 °C asi 40 minút.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár