NajRecept.sk Dezerty Koláče Odpaľované venčeky s vanilkovým a pistáciovým krémom.
Odpaľované venčeky s vanilkovým a pistáciovým krémom.
Recept Odpaľované venčeky s vanilkovým a pistáciovým krémom.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Nikuš Domankušová

Nadýchané a jemné venčeky, ktoré sú tak dobré, že sa v ústach doslova rozplývajú. Ich príprava je v porovnaní s inými dezertmi o niečo náročnejšia, no netreba sa jej vôbec báť. Ja som jedny venčeky plnila pistáciovým krémom a druhé vanilkovým, aby mala rodina aj hostia na výber. Autor: Nikuš Domankušová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   24.4.2025

Odpaľované venčeky s vanilkovým a pistáciovým krémom.

Nadýchané a jemné venčeky, ktoré sú tak dobré, že sa v ústach doslova rozplývajú. Ich príprava je v porovnaní s inými dezertmi o niečo náročnejšia, no netreba sa jej vôbec báť. Ja som jedny venčeky plnila pistáciovým krémom a druhé vanilkovým, aby mala rodina aj hostia na výber. Autor: Nikuš Domankušová

50 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia
Suroviny

Odpaľované cesto:

9 ks
vajce
375 ml
voda
190 g
Hera alebo maslo
300 g
hladká múka
štipka
soľ
štipka
kypriaci prášok

Pistáciový krém:

200 g
pistáciová pasta
500 g
mascarpone
podľa chuti
práškový cukor
500 ml
smotana na šľahanie
podľa potreby
stužovač

Vanilkový krém:

700 ml
mlieko
2 bal.
Zlatý klas alebo vanilkový puding
150 – 200 g
kryštálový cukor
podľa potreby
maslo
500 ml
smotana na šľahanie
Postup receptu
Vytlačiť
50 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia

Odpaľované veterníčky či venčeky sú perfektným dezertom, ktorým si získate každého jedného člena rodiny aj hosťa. Tie klasické pripravujem podľa tohto starého receptu. Tentokrát som však vyskúšala niečo nové – karamelový krém som vymenila za pistáciový a vanilkový, pričom namiesto klasických veterníkov som spravila menšie venčeky.

  1. Do hrnca dáme vodu a Heru alebo maslo. Zmes privedieme k varu a keď začne vrieť, postupne do nej pridáme múku s kypriacim práškom a soľou.
  2. Cesto odpaľujeme približne 5 minút. Potom ho stiahneme z ohňa a necháme na chvíľu vychladnúť.
  3. Keď cesto mierne vychladne, postupne doň zašľahávame vajíčka. Takto pripravené cesto prenesieme do cukrárskeho vrecka, pomocou ktorého robíme kruhy na plech vystlaný papierom na pečenie.
  4. Venčeky vložíme do rúry a pečieme pri teplote 220 °C približne 15 minút. Potom teplotu stiahneme na 190 až 200 °C a pečieme ešte približne 10 minút.
  5. Venčeky necháme vychladnúť. Potom ich rozkrojíme a naplníme.
  6. Pistáciový krém: Pistáciovú pastu vyšľaháme s mascarpone a práškovým cukrom. Ak máte radi pistáciovú príchuť, množstvo pasty môžete pokojne navýšiť. Krém vložíme do cukrárskeho vrecka, aplikujeme na venčeky. Na krém nanesieme ešte smotanu, ktorú sme vyšľahali so sťužovačom.
  7. Vanilkový krém: Z mlieka, Zlatého klasu alebo vanilkového pudingu a kryštálového cukru uvaríme hustý puding. Do toho pridáme trochu masla, ktoré doň dôkladne zapracujeme. Keď puding vychladne, nanesieme ho vreckom na venčeky. Na puding ešte aplikujeme vyšľahanú šľahačku a máme hotovo.

Odpaľované venčeky sa hodia na bežné dni aj rôzne väčšie oslavy. Plniť ich môžete takmer čímkoľvek – od jednoduchého vanilkového krému až po zaujímavý pistáciový. Pred podávaním ich môžete posypať práškovým cukrom, prípadne ich ozdobte karamelovou alebo akoukoľvek inou polevou.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár