NajRecept.sk Dezerty Štrúdle a záviny Neuveriteľne jemný makovo-jablkový závin. Tajomstvo je v kačacej masti a pomalom pečení.
Neuveriteľne jemný makovo-jablkový závin. Tajomstvo je v kačacej masti a pomalom pečení.
Recept Neuveriteľne jemný makovo-jablkový závin. Tajomstvo je v kačacej masti a pomalom pečení.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Ak obľubujete tradičné domáce pečenie, jablkovo-makový závin vás určite poteší. Spojenie šťavnatých jabĺk a voňavého maku vytvára dokonalú harmóniu chutí, ktorá pripomenie vôňu babičkinej kuchyne. Krehké cesto a bohatá náplň robia z tohto závinu dezert, po ktorom sa len tak zapráši.

siky.silvia siky.silvia    ·   3.11.2025

Neuveriteľne jemný makovo-jablkový závin. Tajomstvo je v kačacej masti a pomalom pečení.

Ak obľubujete tradičné domáce pečenie, jablkovo-makový závin vás určite poteší. Spojenie šťavnatých jabĺk a voňavého maku vytvára dokonalú harmóniu chutí, ktorá pripomenie vôňu babičkinej kuchyne. Krehké cesto a bohatá náplň robia z tohto závinu dezert, po ktorom sa len tak zapráši.

20 min
Čas prípravy
45 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

500 g
polohrubá múka
60 g
kryštálový cukor
2 ks
žĺtok
42 g
čerstvé droždie
200 ml
vlažné mlieko
140 g
kačacia masť
štipka
soľ

Náplň:

500 g
mletý mak
180 g
kryštálový cukor
12 ks
jablko

Na potretie:

1 ks
vajce
Postup receptu
Vytlačiť
20 min
Čas prípravy
45 min
Čas varenia

Tento závin je presne ten druh koláča, ktorý prevonia celý dom a navodí pocit domácej pohody. Upečiete ho bez zložitého postupu, no výsledok pôsobí, akoby ste mu venovali celé dopoludnie. Skvele chutí teplý aj studený, s práškovým cukrom na povrchu či s kopčekom šľahačky.

  1. Mlieko ohrejeme a pridáme doň cukor, nadrobené droždie a necháme ho približne 10 minút pôsobiť.
  2. Ostatné suroviny na cesto dáme do misy, pridáme kvások a vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na tri rovnaké časti. Každú z nich rozvaľkáme na tenký obdĺžnik tak, aby sa vošiel do plechu na pečenie.
  4. Cesto posypeme makom zmiešaným s cukrom, strúhanými jablkami a opatrne zrolujeme. Odporúčam rolovať mierne navoľno, aby závin nepraskol.
  5. Takto pripravnené záviny poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie – dávame pozor, aby sa nedotýkali.
  6. Záviny potrieme rozšľahaným vajíčkom. Toto zopakujeme každých cca 10 minút 3x počas toho ako nám budú koláče finálne kysnúť.
  7. Po poslednom natretí koláče vložíme do studenej rúry, ktorú zapneme na 165 stupňov. Keď rúra dosiahne zvolenú teplotu, pečieme približne 30 – 35 minút.

Záviny vedia skvelo zasýtiť, preto sú ideálne aj ako raňajky alebo desiata. Máte chuť ešte na niečo kysnuté? Vyskúšajte tento recept na slivkový koláč s mrveničkou.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár