NajRecept.sk Dezerty Muffiny a Cupcakes Netradičné muffiny z krehkého maslového cesta a so šťavnatou jablkovo-škoricovou plnkou.
Netradičné muffiny z krehkého maslového cesta a so šťavnatou jablkovo-škoricovou plnkou.
Recept Netradičné muffiny z krehkého maslového cesta a so šťavnatou jablkovo-škoricovou plnkou.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Jablkové muffiny robím vždy, keď potrebujem rýchly, no pritom chutný dezert. Naposledy som ich piekla ako sladkú bodku za obedom, no veľký úspech mali aj na rôznych oslavách či posedeniach s blízkymi.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   9.1.2025

Netradičné muffiny z krehkého maslového cesta a so šťavnatou jablkovo-škoricovou plnkou.

Jablkové muffiny robím vždy, keď potrebujem rýchly, no pritom chutný dezert. Naposledy som ich piekla ako sladkú bodku za obedom, no veľký úspech mali aj na rôznych oslavách či posedeniach s blízkymi.

35 min
Čas prípravy
17 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

280 g
hladká múka
5 g
prášok na pečenie
štipka
soľ
130 g
maslo
80 g
kryštálový cukor
1 ks
vajce
1/2 ks
citrón (len kôra z neho)
1 lyžica
voda

Náplň:

70 g
hnedý cukor
4 ks
stredne veľké jablká
1 lyžička
škorica
15 g
kukuričný škrob
25 ml
voda

Posýpka:

70 g
polohrubá múka
50 g
maslo
60 g
hnedý cukor
1 lyžička
škorica
Postup receptu
Vytlačiť
35 min
Čas prípravy
17 min
Čas varenia

Tieto jablkové muffiny sú mierne odlišné od klasických. Ich základ totižto tvorí krehké maslové cesto, ktoré sa doslova rozplýva na jazyku. V kombinácii s mierne kyslastými jablkami a posýpkou sú neodolateľné.

  1. V mise zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ a maslo. Keď nám vznikne hrudkovitá zmes, pridáme cukor, vajce, citrónovú kôru a miesime ďalej. Pre lepšie spojenie jednotlivých surovín pridáme ešte lyžicu vody a vypracujeme pevné cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a vložíme do chladničky.
  2. Do panvice nasypeme hnedý cukor, jablká nakrájané na malé kocky a škoricu. Všetko premiešame a dusíme približne 5 minút.
  3. V samostatnej miske zmiešame kukuričný škrob a vodu a zmes vylejeme k jablkám. Chvíľu povaríme a stiahneme z ohňa.
  4. V miske ručne zmiešame múku s rozpusteným maslom, hnedým cukrom a škoricou a vytvoríme posýpku, ktorú zatiaľ odložíme bokom.
  5. Odležané cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku približne 5 mm. Aby sa nám nelepilo na valček, položíme naň papier na pečenie. Z cesta vykrajujeme kolieska s priemerom okolo 8 cm, ktoré vkladáme do olejom vymazanej formy na pečenie.
  6. Spodok cesta popicháme vidličkou a muffiny naplníme jablkovou plnkou. Vrch posypeme mrveničkou a pečieme pri teplote 200 °C približne 16 až 17 minút.

Hotové muffiny nechajte vychladnúť a následne opatrne vytiahnite z formy. Určite ju však nepreklápajte, aby z muffinov neopadala všetka mrvenička. Dezert môžete podávať samostatne, prípadne ho doplňte o čerstvé jablká, trochu šľahačky alebo ho len posypte práškovým cukrom.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár