NajRecept.sk Mäso Mleté mäso Mäsové guličky Nesmrteľný recept na mäsové guličky v paradajkovej omáčke z čias socializmu.
Nesmrteľný recept na mäsové guličky v paradajkovej omáčke z čias socializmu.
Nesmrteľný recept na mäsové guličky v paradajkovej omáčke z čias socializmu.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: NajLucka

Mäsové guličky v paradajkovej omáčke sú nezabudnuteľnou klasikou, ktorá patrila medzi obľúbené recepty už v dobách socializmu, a nie inak tomu nie je ani dnes. Nechajte sa inšpirovať receptom na mäsové guličky, ktorý je originálom podľa noriem STN. Zamilujete si ich ako vy, tak aj vaše deti.

NajLucka NajLucka    ·   22.2.2023

Nesmrteľný recept na mäsové guličky v paradajkovej omáčke z čias socializmu.

Mäsové guličky v paradajkovej omáčke sú nezabudnuteľnou klasikou, ktorá patrila medzi obľúbené recepty už v dobách socializmu, a nie inak tomu nie je ani dnes. Nechajte sa inšpirovať receptom na mäsové guličky, ktorý je originálom podľa noriem STN. Zamilujete si ich ako vy, tak aj vaše deti.

40 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny

Masové guličky:

500 g
mleté mäso (ideálne kombinácia bravčové a hovädzie)
200 g
ryža
3 ks
vajce
2 lyžice
hladká múka
2 lyžičky
soľ
½ lyžičky
majoránka
štipka
mleté korenie

Omáčka:

1 ks
cibuľa
1 kg
paradajkový pretlak
100 ml
mlieko
5 ks
klinčeky
cukor, soľ na dochutenie
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
  1. Zo všetkého najskôr si uvarte ryžu, ktorú nechajte následne vychladnúť. Vo veľkej mise zmiešajte mleté mäso, ryžu, vajcia, múku, soľ a korenie. Všetky suroviny poriadne premiešajte a vložte na pol hodiny do chladničky.
  2. Z odležanej mäsovej zmesi tvorte guličky – lepeniu mäsa na ruky zabránite vlažnou vodou, do ktorej si ruky namáčajte. Cibuľu očistite a rozkrájajte ju na štvrtiny. Vložte do hrnca, zalejte vodou (asi 1 liter), pridajte klinčeky a soľ a priveďte do varu. Potom do vriacej zmesi pridajte paradajkový pretlak a dôkladne rozmiešajte.
  3. Mäsové guličky vložte do hrnca s omáčkou a varte asi 25 minút. Aby sa mäsové guličky nerozpadli, stiahnite plameň tak, aby omáčka mierne prebublávala.
  4. Akonáhle sú guličky hotové, vyberte ich z hrnca. Omáčku zahustite zápražkou z múky. Na záver prilejte mlieko, dochuťte cukrom, prípadne soľou a pár minút nechajte omáčku povariť.
  5. Omáčku sceďte a môžete podávať.

Tipy na vylepšenie omáčky:

Tento recept na omáčku sa vyznačuje svojou sladkosťou, ochutiť ju môžete aj škoricou. Ak sladké chute omáčky veľmi nepreferujete, uberte z cukru a klinčekov.

Aby boli guličky šťavnaté, vyberajte mäso skôr prerastenejšie tukom a vždy ho pre lepšiu a výraznejšiu chuť skombinujte pol na pol – bravčové a hovädzie.

Aby sa guličky nerozpadali a lepšie sa s nimi pracovalo, môžete do nich pridať trochu strúhanky.

V prípade, že je omáčka stále riedka, jednoducho pridajte viac múky na zahustenie – môže sa tak stať po pridaní mlieka.

Veríme, že vám recept bude chutiť. Dobrú chuť.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár

Objavte nové recepty