NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Nesmrteľné retro štafetky. Jednoduché vianočné pečivo s nadýchaným krémom a čokoládou.
Nesmrteľné retro štafetky. Jednoduché vianočné pečivo s nadýchaným krémom a čokoládou.
Recept Nesmrteľné retro štafetky. Jednoduché vianočné pečivo s nadýchaným krémom a čokoládou.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Alena Borchová

Dnes som sa rozhodla, že urobím obľúbený retro zákusok – štafetky. U nás doma ich máme veľmi radi a zvyčajne ich pečieme na Vianoce. Tentokrát som to však nevydržala a pripravila som ich v predstihu. Autor: Alena Borchová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   4.11.2024

Nesmrteľné retro štafetky. Jednoduché vianočné pečivo s nadýchaným krémom a čokoládou.

Dnes som sa rozhodla, že urobím obľúbený retro zákusok – štafetky. U nás doma ich máme veľmi radi a zvyčajne ich pečieme na Vianoce. Tentokrát som to však nevydržala a pripravila som ich v predstihu. Autor: Alena Borchová

35 min
Čas prípravy
8 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto

160 g
bielky
štipka
soľ
105 g
kryštálový cukor
45 g
mleté orechy
40 g
hladká múka špeciál

Krém

20 g
hladká múka špeciál
20 g
maslo
1 lyžička
instantná káva
100 ml
mlieko
75 g
práškový cukor
125 g
maslo
1 lyžica
rum

Poleva

30 g
Cera
100 g
čokoláda na varenie
1 kvapka
olej
Postup receptu
Vytlačiť
35 min
Čas prípravy
8 min
Čas varenia

Štafetky sú mini dezertom, ktorý poteší každú návštevu. Sú malé, takže sa jedia tak dobre ako jednohubky. Pre mnohých ide o tradičné vianočné pečivo, no ja ich často pripravujem aj počas roka. S kávou alebo čajom chutia výborne.

  1. Bielky odvážime (mne vyšli zo 6 vajec) a vyšľaháme so štipkou soli. Následne postupne prišľaháme kryštálový cukor a vareškou zľahka zapracujeme mleté orechy a múku.
  2. Pripravené cesto rozotrieme na plech 41 x 33 cm, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Papier pred nanesením cesta jemne posypeme práškovým cukrom. Cesto pečieme pri teplote 200 °C približne 7 až 8 minút.
  3. Po vychladnutí stiahneme z cesta papier. Cesto sa bude zdať lepkavé, čo je v poriadku. Otočíme ho tak, ako sme ho piekli, rozrežeme na 3 časti po šírke plechu, čím nám vzniknú 3 širšie pásy. Každý potrieme krémom a stočíme po dĺžke do rolády.
  4. Krém: Z masla a múky vytvoríme svetlú zápražku, ktorú zalejeme mliekom zmiešaným s instantnou kávou a cukrom. Uvaríme kašu, ktorú necháme vychladnúť. Potom do nej pridáme maslo a rum.
  5. Každú naplnenú a stuhnutú roládku rozkrojíme na 5 častí a omáčame v čokoláde, ktorú sme roztopili s Cerou a olejom.

Z jednej dávky mi vyšlo 15 štafetiek, ktoré som po tom, ako čokoláda stuhla, uložila do nádoby a skladovala na chladnom a tmavom mieste, kde mi vydržali viac ako týždeň.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár