NajRecept.sk Cestá Kysnuté cesto Neodolateľné kysnuté rožky s mascarpone a medvedím cesnakom
Neodolateľné kysnuté rožky s mascarpone a medvedím cesnakom
Recept Neodolateľné kysnuté rožky s mascarpone a medvedím cesnakom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Výborný recept, v ktorom zúžitkujete medvedí cesnak. Jeho sezóna je aktuálne v plnom prúde, kvôli čomu ho máme doma neúrekom. Na pravidelnej báze preto z neho pripravujem rôzne slané pokrmy a chuťovky vrátane týchto rožkov s mascarpone, ktoré sú skutočne dokonalé.

siky.silvia siky.silvia    ·   4.5.2025

Neodolateľné kysnuté rožky s mascarpone a medvedím cesnakom

Výborný recept, v ktorom zúžitkujete medvedí cesnak. Jeho sezóna je aktuálne v plnom prúde, kvôli čomu ho máme doma neúrekom. Na pravidelnej báze preto z neho pripravujem rôzne slané pokrmy a chuťovky vrátane týchto rožkov s mascarpone, ktoré sú skutočne dokonalé.

40 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

400 g
hladká múka
1 ks
žĺtok
0,5 dcl
olej
1 lyžička
cukor
2 lyžičky
soľ
2,5 dcl
mlieko
25 g
droždie

Náplň:

120 g
mascarpone
60 g
medvedí cesnak

Na dokončenie:

1 ks
vajce
podľa potreby
strúhaný syr alebo semienka
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Sezónu medvedieho cesnaku využívam každoročne naplno. Okrem toho, že skvelo chutí, je aj plný dôležitých zložiek a má veľa benefitov pre zdravie. Nedávno som z neho pripravovala točené tyčinky, ktoré mali veľký úspech. Tentokrát som si preto povedala, že vyskúšam rožky.

  1. Mlieko mierne zahrejeme, pridáme cukor, droždie a necháme vzísť kvások.
  2. Ostatné suroviny na cesto dáme do misky, pridáme kvások a vypracujeme pevné cesto, ktoré odložíme na teplé miesto vykysnúť.
  3. Vykysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku a rozdelíme na dve časti.
  4. Každú časť rozvaľkáme do kruhu, potrieme mascarpone a posypeme nakrájaným medvedím cesnakom.
  5. Kruhy nakrájame na 8 rovnakých dielov. Všetky diely zatočíme do tvaru rožka a umiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie, kde ich necháme ešte podkysnúť.
  6. Takto pripravené rožky potrieme vajíčkom, posypeme syrom alebo semienkami (prípadne kombináciou oboch) a vložíme do rúry. Pečieme približne 20 minút pri teplote 180 stupňov.

Rožky chutia najlepšie krátko po upečení, kedy sú nadýchané, mäkké a zároveň mierne chrumkavé. Aby si zachovali svoju mäkkosť a nadýchanosť aj v ďalšie dni, umiestnite ich do uzatvárateľnej nádoby. Kysnuté cesto na rožky je univerzálne, preto ak nemáte medvedí cesnak, môžete ho naplniť čímkoľvek iným podľa svojej chuti.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár