NajRecept.sk Dezerty Štrúdle a záviny Nemáte veľa času? Vyskúšajte rýchly makový závin bez kysnutia. Cesto bude hotové do 20 minút.
Nemáte veľa času? Vyskúšajte rýchly makový závin bez kysnutia. Cesto bude hotové do 20 minút.
Recept Nemáte veľa času? Vyskúšajte rýchly makový závin bez kysnutia. Cesto bude hotové do 20 minút.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Dali by ste si chutný makový závin, no odrádza vás jeho zdĺhavá príprava? Vyskúšajte náš recept bez kysnutia, ktorý je o polovicu kratší, pričom výsledný koláč si stále zachováva svoju tradičnú vláčnosť a mäkkosť.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   15.9.2024

Nemáte veľa času? Vyskúšajte rýchly makový závin bez kysnutia. Cesto bude hotové do 20 minút.

Dali by ste si chutný makový závin, no odrádza vás jeho zdĺhavá príprava? Vyskúšajte náš recept bez kysnutia, ktorý je o polovicu kratší, pričom výsledný koláč si stále zachováva svoju tradičnú vláčnosť a mäkkosť.

20 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny

Kvások

250 ml
mlieko
2 lyžice
cukor
2 lyžice
polohrubá múka
1/2 kocky
droždie

Cesto

500 g
polohrubá múka
150 ml
olej
1 ks
vajce
1 lyžička
prášok do pečiva
štipka
soľ

Plnka

220 g
mak
90 g
kryštálový cukor
1 lyžica
vanilkový cukor
100 ml
mlieko
Postup receptu
Vytlačiť
20 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia

Makový závin bez kysnutia je ideálnou voľbou pre každého, kto si chce spraviť dobrý koláč, no nemá veľa času. Okrem maku ho môžete naplniť aj ďalšími obľúbenými plnkami, ako sú napríklad orechy alebo kakao.

  1. Mlieko zohrejeme, pridáme doň rozdrobené droždie, cukor, múku, všetko premiešame a odložíme na 10 až 15 minút.
  2. Kým sa nám robí kvások, v samostatnej mise zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. Potom pridáme olej, vajce, hotový kvások a vypracujeme vláčne cesto.
  3. Cesto nenecháme kysnúť a hneď ho spracujeme. Rozdelíme ho na dve časti a obe vyvaľkáme na tenšie pláty, ktoré naplníme makovou plnkou.
  4. Plnku pripravíme zmiešaním maku, kryštálového a vanilkového cukru. Zmes zalejeme horúcim mliekom a poriadne vymiešame.
  5. Naplnené a zatočené záviny prenesieme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie, a natrieme olejom alebo maslom.
  6. Záviny pečieme na 180 °C približne 35 až 40 minút.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár