NajRecept.sk Čásť dňa Obed, Hlavné jedlo Najlepšie zemiakové langoše – recept na cesto od kuchárky z jarmoku.
Najlepšie zemiakové langoše – recept na cesto od kuchárky z jarmoku.
Najlepšie zemiakové langoše – recept na cesto od kuchárky z jarmoku.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jaja79

Vynikajúci recept na zemiakové langoše. Pamätám si, keď som bola na jarmoku s mojou rodinou a bol tam stánok s domácimi langošmi. Neodolala som a musela som si jeden kúpiť. Bol tak neskutočne dobrý, že som zahodila hanblivosť a opýtala som recept od pani kuchárky. Tá mi však nepovedala presné pomery, ale len suroviny. Ja som si postupom času vyskúšala všetky možné kombinácie a vznikol z toho jeden skvelý recept. Autor: Jaja

Jaja79    ·   21.11.2024

Najlepšie zemiakové langoše – recept na cesto od kuchárky z jarmoku.

Vynikajúci recept na zemiakové langoše. Pamätám si, keď som bola na jarmoku s mojou rodinou a bol tam stánok s domácimi langošmi. Neodolala som a musela som si jeden kúpiť. Bol tak neskutočne dobrý, že som zahodila hanblivosť a opýtala som recept od pani kuchárky. Tá mi však nepovedala presné pomery, ale len suroviny. Ja som si postupom času vyskúšala všetky možné kombinácie a vznikol z toho jeden skvelý recept. Autor: Jaja

95 min
Čas prípravy
45 min
Čas varenia
Suroviny
300 g
zemiaky
100 ml
vlažné mlieko
200 ml
vlažná voda
1/2 kocky
droždie
1 lyžica
kryštálový cukor
450 g
hladká múka
1 lyžička
soľ
Postup receptu
Vytlačiť
95 min
Čas prípravy
45 min
Čas varenia

Príprava langošov nie je náročná, no na to, aby dobre chutili, musíte poznať správny pomer jednotlivých surovín. Ja som naň po čase prišla a rada ho zazdieľam aj s vami, aby ste si mohli pripraviť chutný obed či večeru.

  1. Zemiaky uvaríme klasickým spôsobom v osolenej vode do mäkka. Keď vychladnú, očistíme ich a postrúhame na jemnom strúhadle. Niekedy som ich aj klasicky pučila na zemiakovú kašu, ale postrúhané sú omnoho lepšie. Odložíme ich bokom. 
  2. Vo vlažnom mlieku rozmiešame cukor a pridáme droždie. Necháme vzísť kvások.
  3. Vo väčšej miske zmiešame múku a soľ, pridáme postrúhané zemiaky, teplú vodu a vykysnutý kvások. Vypracujeme jednotné cesto, ktoré necháme zakryté v miske vykysnúť cca 1 hodinu pri izbovej teplote.
  4. Z vykysnutého cesta naolejovanými rukami oddeľujeme menšie kúsky, ktoré roztiahneme do placky a tie vyprážame v horúcom oleji z oboch strán.
  5. Z dávky som spracovala 1/2 a druhú som odložila do mikroténového vrecka a odložila do chladničky. Dovolím si povedať, že tie odložené v chladničke boli omnoho lepšie, nadýchanejšie a lahodnejšie.

Hotové langoše môžeme jesť na rôzne spôsoby. So syrom, kečupom aj kyslou smotanou. Najlepšie chutia čerstvé, tesne po vypražení.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár