NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Vanilkové rožky Najlepšie vanilkové rožky podľa Márie. Prvú várku zjete ešte pred Vianocami.
Najlepšie vanilkové rožky podľa Márie. Prvú várku zjete ešte pred Vianocami.
Recept Najlepšie vanilkové rožky podľa Márie. Prvú várku zjete ešte pred Vianocami.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Mária Palečková

Vanilkové rožky patria medzi najobľúbenejšie vianočné koláčiky, ktoré voňajú detstvom a domovom. Ich jemná orechová chuť, vanilková aróma a krehká štruktúra z nich robia neodmysliteľnú súčasť sviatočného stola. Tento tradičný recept je rokmi overený – jednoduchý na prípravu, no s dokonalým výsledkom, ktorý poteší každého milovníka klasiky. Autor: Mária Palečková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   8.10.2025

Najlepšie vanilkové rožky podľa Márie. Prvú várku zjete ešte pred Vianocami.

Vanilkové rožky patria medzi najobľúbenejšie vianočné koláčiky, ktoré voňajú detstvom a domovom. Ich jemná orechová chuť, vanilková aróma a krehká štruktúra z nich robia neodmysliteľnú súčasť sviatočného stola. Tento tradičný recept je rokmi overený – jednoduchý na prípravu, no s dokonalým výsledkom, ktorý poteší každého milovníka klasiky. Autor: Mária Palečková

40 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

300 g
hladká múka
250 g
maslo
100 g
práškový cukor
150 g
mleté orechy
1 ks
žĺtok

Na obaľovanie:

2 bal.
vanilkový cukor
4 lyžice
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia

Tajomstvo dokonalých vanilkových rožkov spočíva v kvalitnom masle, čerstvých orechoch a trpezlivosti pri spracovaní cesta. A v prípade, že cestu po zamiesení doprajete dostatok času v chladničke, rožky sa pri pečení budú krásne tvarovať a nerozpadnú sa.

  1. Múku preosejeme a pridáme k nej ďalšie suroviny určené na cesto. Vypracujeme pevné cesto, ktoré dáme na minimálne dve hodiny odležať do chladničky.
  2. Odležané cesto nakrájame na menšie kusy, z ktorých robíme valčeky s hrúbkou 1 cm a dĺžkou 8 cm. Z valčekov vytvarujeme rožky.
  3. Rožky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Neukladáme ich však tesne vedľa seba, aby sa nezlepili.
  4. Vanilkové rožky pečieme pri teplote 180 °C približne 10 až 15 minút.
  5. Ešte horúce ich obalíme v práškovom cukre s vanilkou. Dávame si však pozor, pretože sú veľmi krehké.

Vanilkové rožky sú klasika, ktorá nikdy nesklame. Ak by ste ich chceli tento rok pripraviť v trochu inom šate, vyskúšajte túto kokosovú verziu.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár