NajRecept.sk Sladké jedlá Buchty Parené buchty Najlepšie parené buchty ako od babičky. Dokonalé kysnuté cesto s minerálkou.
Najlepšie parené buchty ako od babičky. Dokonalé kysnuté cesto s minerálkou.
Recept Najlepšie parené buchty ako od babičky. Dokonalé kysnuté cesto s minerálkou.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Gabriela Pappová

Máte chuť na sladké nadýchané parené buchty, ktoré budú ako tie od babičky? Vyskúšajte tento tradičný recept, vďaka ktorému si ich pripravíte v rekordne rýchlom čase. Autor: Gabriela Pappová

NajLucka NajLucka    ·   31.7.2024

Najlepšie parené buchty ako od babičky. Dokonalé kysnuté cesto s minerálkou.

Máte chuť na sladké nadýchané parené buchty, ktoré budú ako tie od babičky? Vyskúšajte tento tradičný recept, vďaka ktorému si ich pripravíte v rekordne rýchlom čase. Autor: Gabriela Pappová

80 min
Čas prípravy
10 min
Čas varenia
Suroviny

Kvások

1/2 balenia
droždie
1 dcl
vlažné mlieko
1 lyžica
kryštálový (trstinový) cukor

Cesto

500 g
polohrubá múka
1 dcl
vlažné mlieko
1 dcl
vlažná minerálka
1 ks
vajce
2 lyžice
roztopené maslo
2 lyžice
trstinový (kryštálový) cukor
štipka soli

Náplň

podľa chuti
slivkový lekvár

Posýpka

podľa chuti
kakao, mak alebo orechy zmiešané s práškovým cukrom

Preliatie

podľa chuti
roztopené maslo
Postup receptu
Vytlačiť
80 min
Čas prípravy
10 min
Čas varenia

Pripravte si doma pravé parené buchty, ktoré robievala vaša babička. Naplniť ich môžete džemom podľa vlastnej chuti. Obľúbený je ten zo sliviek, no ak preferujete iné ovocie, môžete vyskúšať aj džem z ríbezlí alebo jahôd. A voľnú ruku máte aj v prípade posýpky. Buchty môžete posypať kakaom, makom, orechmi či Grankom.

  1. Ako prvé si pripravíme kvások. Vlažné mlieko vlejeme do misky, pridáme kryštálový alebo trstinový cukor a rozdrobené čerstvé droždie. Všetko dobre premiešame a necháme odstáť približne 5 minút.
  2. Počas toho, ako sa nám robí kvások, si v ďalšej miske zmiešame múku, vlažné mlieko, minerálku, vlažné maslo, vajce, cukor a štipku soli. Následne pridáme vykysnutý kvások a vypracujeme cesto.
  3. Ak je cesto príliš lepivé, pridáme múku. Naopak, ak je hustejšie, pridáme mlieko. Cesto miesime približne 15 až 20 minút. Keď je pružné a nelepí sa, posypeme ho múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste približne hodinu.
  4. Vykysnuté cesto preložíme na múkou vysypanú dosku a rozvaľkáme na hrúbku približne 1 cm. Ostrým nožom nakrájame štvorce o veľkosti 5x5 cm a na každý štvorec dáme za lyžičku lekváru. Všetky konce cesta dobre postláčame, aby lekvár nevytiekol, a buchtu otočíme. Hotové buchty necháme ešte 10 minút podkysnúť.
  5. Do väčšieho hrnca pridáme vodu a vložíme paráčik, ktorý potrieme olejom alebo naň položíme papier na pečenie. Voda nesmie presahovať paráčik. Ideálne, ak sa nachádza aspoň 1 cm pod ním. Buchty vkladáme do hrnca až vtedy, keď voda vrie. Hrniec následne prikryjeme pokrievkou a paríme približne 8 až 10 minút.
  6. Po uplynutí potrebného času pokrievku odkryjeme tak, aby voda z nej nekvapkala na buchty. Jednotlivé buchty vyberieme a pokračujeme s parením ďalších. Počas parenia si pravidelne kontrolujeme, aby bola voda stále pod paráčikom. Ak by bolo potrebné, prilejeme ju.
  7. Maslo zohrejeme a polejeme ním buchty. Následne posypeme obľúbenou posýpkou a môžeme servírovať.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár