NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Medovníky Najlepšie pardubické perníky, aké som piekla. Po týždni sú chutnejšie než v prvý deň.
Najlepšie pardubické perníky, aké som piekla. Po týždni sú chutnejšie než v prvý deň.
Recept Najlepšie pardubické perníky, aké som piekla. Po týždni sú chutnejšie než v prvý deň.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Máte chuť na tradičnú klasiku? V tom prípade by ste mali vyskúšať tento recept na pardubické perníky, ktoré sú vláčne, jednoduché na prípravu a majú dlhú trvanlivosť. V ústach sa doslova rozplývajú, vďaka čomu si ich zamiluje každý, kto ich vyskúša.

Recepty od Agi Recepty od Agi    ·   27.10.2025

Najlepšie pardubické perníky, aké som piekla. Po týždni sú chutnejšie než v prvý deň.

Máte chuť na tradičnú klasiku? V tom prípade by ste mali vyskúšať tento recept na pardubické perníky, ktoré sú vláčne, jednoduché na prípravu a majú dlhú trvanlivosť. V ústach sa doslova rozplývajú, vďaka čomu si ich zamiluje každý, kto ich vyskúša.

35 min
Čas prípravy
12 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

600 g
chlebová múka
200 g
práškový cukor
50 g
maslo
3 ks
vajce
1 lyžička
mleté klinčeky
1 lyžička
mletý aníz
1/2 lyžičky
mleté nové korenie
1/2 lyžičky
mletá škorica
1 lyžička
soľ
1 lyžička
sóda bikarbóna
100 g
kryštálový cukor
250 ml
voda
2 lyžice
med
1 ks
pomaranč (len kôra z neho)
1 ks
citrón (len kôra z neho)

Čokoládová poleva

150 g
čokoláda na varenie
50 g
maslo
1 lyžica
olej
Postup receptu
Vytlačiť
35 min
Čas prípravy
12 min
Čas varenia

Pardubické perníky som robila už viackrát. Tento recept sa mi však osvedčil najviac. Okrem toho, že je rýchly a jednoduchý, poteší aj tým, že koláčiky môžete ozdobiť presne podľa svojich predstáv. Je len na vás, či ich oblejete čokoládovou polevou a posypete orechmi, lyofilizovaným ovocím alebo kokosovými plátkami.

  1. Kryštálový cukor upálime. Keď je tekutý, zalejeme ho vodou a rozvaríme.
  2. Vajíčka vymiešame s cukrom, maslom, klinčekmi, anízom, korením, škoricou a kôrou z citróna a pomaranča.
  3. Do preosiatej múky pridáme soľ a sódu bikarbónu.
  4. Do roztopeného vlažného cukru pridáme med a necháme ho rozpustiť.
  5. Tekutú zmes (vajíčka vyšľahané s ostatnými surovinami) pridáme k suchej zmesi, ktorú sme si pripravili v kroku č. 3. Premiešame a nakoniec pridáme aj rozvarený cukor s medom.
  6. Vypracované cesto odložíme na 24 hodín do chladničky. Potom ho vypracujeme na pomúčenej doske, rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a začneme z neho vykrajovať kolieska alebo iné tvary podľa svojich preferencií.
  7. Takto pripravené perníky pečieme pri teplote 170 °C približne 10 až 12 minút.
  8. Po upečení potrieme perníky ešte horúce rozšľahaným žĺtkom a polejeme čokoládovou polevou, ktorú si pripravíme tak, že čokoládu roztopíme nad parou spolu s maslom a olejom.

Ja som perníky ozdobila ešte lyofilizovanými malinami, no tie môžete nahradiť za plátky kokosu, orechy alebo čokoľvek iné. Máte chuť ešte na nejaké perníky? Vyskúšajte tieto, ktoré sú plnené domácim džemom.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár