NajRecept.sk Dezerty Koláče Tvarohový koláč Najlepšie moravské koláče s tvarohom a džemom.
Najlepšie moravské koláče s tvarohom a džemom.
Recept Najlepšie moravské koláče s tvarohom a džemom.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Iveta Račeková

Dnes sme dostali chuť na mäkké a nadýchané moravské koláče, preto som neváhala a hneď som sa do nich pustila. Kysnuté cesto bolo hotové takmer okamžite. Následne z neho stačilo spraviť menšie bochníčky a naplniť ich tvarohom a džemom. Autor: Iveta Račeková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   10.11.2024

Najlepšie moravské koláče s tvarohom a džemom.

Dnes sme dostali chuť na mäkké a nadýchané moravské koláče, preto som neváhala a hneď som sa do nich pustila. Kysnuté cesto bolo hotové takmer okamžite. Následne z neho stačilo spraviť menšie bochníčky a naplniť ich tvarohom a džemom. Autor: Iveta Račeková

40 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto

500 g
polohrubá múka
250 ml
mlieko
1/2 kocky
droždie
50 g
kryštálový cukor
50 g
roztopené maslo
1 ks
vajce
1/2 lyžičky
soľ
1 ks
vanilkový cukor

Na potretie

1 ks
vajce

Náplň

podľa potreby
tvaroh
podľa chuti
vanilkový cukor
podľa chuti
škoricový cukor
podľa potreby
džem
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Moravské koláče patria medzi tie najpopulárnejšie, ktoré viete urobiť z kysnutého cesta. Naplniť sa dajú čímkoľvek. Okrem tvarohu sú výborné aj orechy a mak. Plnku následne môžete doplniť ešte sladko-kyslým džemom, ktorý zabráni tomu, aby bola mdlá.

  1. Do vlažného mlieka pridáme trochu cukru, rozdrobíme droždie a počkáme, kým nám nevznikne kvások.
  2. Múku zmiešame s kryštálovým cukrom, ktorý nám zostal, soľou, vanilkovým cukrom, roztopeným maslom, vajcom a kváskom. Vypracujeme pevné cesto, ktoré necháme vykysnúť.
  3. Vykysnuté cesto ešte raz prehnietime a následne vyvaľkáme na hrubší plát, z ktorého pomocou pohára vykrajujeme kolieska.
  4. Do koliesok spravíme prstom jamku a dáme tvaroh, ktorý sme zmiešali so škoricovým a vanilkovým cukrom. Navrch dáme ešte džem, koláče potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 180 °C približne 20 minút.

Moravské koláče necháme pred podávaním vychladnúť a môžeme posypať práškovým cukrom.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár