NajRecept.sk Dezerty Koláče Najlepšie karamelové veterníky podľa starého receptu. Práve vyskúšané a odporúčam všetkými desiatimi.
Najlepšie karamelové veterníky podľa starého receptu. Práve vyskúšané a odporúčam všetkými desiatimi.
Najlepšie karamelové veterníky podľa starého receptu. Práve vyskúšané a odporúčam všetkými desiatimi.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: NajLucka

Už dlho som nepripravovala veterníky, tak som znova skúsila. Nieje to až také tragické, ale ešte musím popracovať na striekaní krému, aby to bolo úhľadnejšie a oku lahodnejšie, aj keď chuťovo sú fantastické! Krémové náplne - karamelová a vanilková, na vrchu pravý karamel pálený z cukru, masla a zjemnený smotanou. Odporúčam všetkými desiatimi.

NajLucka NajLucka    ·   22.1.2024

Najlepšie karamelové veterníky podľa starého receptu. Práve vyskúšané a odporúčam všetkými desiatimi.

Už dlho som nepripravovala veterníky, tak som znova skúsila. Nieje to až také tragické, ale ešte musím popracovať na striekaní krému, aby to bolo úhľadnejšie a oku lahodnejšie, aj keď chuťovo sú fantastické! Krémové náplne - karamelová a vanilková, na vrchu pravý karamel pálený z cukru, masla a zjemnený smotanou. Odporúčam všetkými desiatimi.

55 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Karamelový krém:

5 lyžíc
kryštálový cukor
180 g
smotana na šľahanie
250 ml
smotana na šľahanie

Vanilkový krém:

400 ml
mlieko
1 bal.
zlatý klas alebo vanilkový puding
4 lyžice
kryštálový cukor
250 ml
smotana na šľahanie

Odpaľované cesto:

50 g
maslo
200 ml
voda
štipka
soľ
150 g
hladká múka
4 ks
vajce

Karamelová poleva:

125 g
kryštálový cukor
45 g
maslo
75 ml
smotana na šľahanie
Postup receptu
Vytlačiť
55 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
  1. Najskôr si pripravíme krémy, ktoré odložíme do chladničky stuhnúť.
  2. Karamelový krém: 
    Kryštálový cukor necháme upáliť na panvici na karamel a následne prilejeme smotanu na šľahanie. Dávame pozor, lebo to začne bublať, aby sme sa nepopálili. Odstavíme, zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Po vychladnutí vyšľaháme v jednej miske smotanu na šľahanie do tuhej šľahačky a jemne primiešame karamelovú hmotu. Ak sa vám zdá riedka, môžete ešte chvíľu šľahať mixérom.
  3. Vanilkový krém:
    V mlieku rozmiešame cukor a pudingový prášok a uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť pod potravinárskou fóliou. V druhej miske vyšľaháme šľahačku a opatrne vmiešame puding. Ak sa vám zdá krém riedky, ešte chvíľu šľahajte mixérom.
  4. V hrnci dáme zovrieť vodu, pridáme maslo a necháme ho rozpustiť. Keď hmota vrie, pridáme štipku soli a následne múku. Miešame, kým nedostaneme hrudu cesta, ktorú sa snažíme ešte roztiahnuť na dne hrnca - takto cesto asi minútu odpaľujeme od stien a dna hrnca.
  5. Cesto odstavíme, preložíme do druhej misky a chvíľu miešame mixérom, aby hmota vychladla. Potom do nej pridávame jedno vajíčko po druhom a za každým dôkladne vyšľaháme. Dostaneme lepkavé cesto, ktoré preložíme do cukrárskeho sáčka so špičkou a striekame kolieska na papierom vyložený plech. 
  6. Dáme piecť na 200 stupňov 10 minút, potom teplotu znížime na 180 stupňov a dopečieme ďalších 10 minút. Upečené necháme vychladnúť. 
  7. Poleva:
    Cukor upálime na panvici na hnedý karamel, do ktorého pridáme maslo a miešaním ho rozpustíme - dávame pozor, hmota vrie, aby sme sa nepopálili. Keď sa maslo rozpustilo, pridáme smotanu a miešaním spojíme do hladkej polevy. 
  8. Veterník prekrojíme na polovicu, cukrárskym sáčkom najskôr nanesieme vanilkový krém, potom karamelový krém a zakryjeme to vrchným dielom cesta, ktorý sme namočili do karamelovej polevy. 
  9. Necháme poriadne stuhnúť v chladničke.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár