NajRecept.sk Dezerty Koláče Najlepšie karamelové rezy
Najlepšie karamelové rezy
Recept Najlepšie karamelové rezy
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: NajLucka

Šľahačka, chutný krém a k tomu tenké cesto, ktoré je jemné a zároveň šťavnaté vďaka krémovým vrstvám na ňom. Dokonalá kombinácia sladkého pokušenia. Ak máte radi krémové zákusky, určite siahnite po tomto recepte. Autor: Karambola

NajLucka NajLucka    ·   16.4.2025

Najlepšie karamelové rezy

Šľahačka, chutný krém a k tomu tenké cesto, ktoré je jemné a zároveň šťavnaté vďaka krémovým vrstvám na ňom. Dokonalá kombinácia sladkého pokušenia. Ak máte radi krémové zákusky, určite siahnite po tomto recepte. Autor: Karambola

55 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

5 ks
vajce
5 lyžíc
kryštálový cukor
5 lyžíc
polohrubá múka
1 lyžica
kakao
100 ml
olej
1/2 bal.
prášok do pečiva

Karamel:

200 g
kryštálový cukor
90 g
maslo
120 ml
smotana na šľahanie

Karamelový krém:

700 g
mascarpone
115 g
smotana na šľahanie
250 g
karamel
40 g
práškový cukor

Vrch:

500 ml
smotana na šľahanie
2 lyžice
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
55 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia

Krémové rezy patria medzi obľúbené zákusky môjho manžela. Práve preto ich pripravujem na pravidelnej báze. Karamel robím domáci, klasickým spôsobom, a to upálením cukru a pridaním masla a šľahačky. Počas noci získa karamel krémovú konzistenciu. Je to nebíčko v papuľke.

  1. Karamel si pripravíme deň vopred, lebo je potrebné, aby bol poriadne vychladený. V menšom hrnci upálime cukor na karamel. Ja nemiešam, iba hrncom trasiem. Keď máme celý cukor upálený na karamel, pridáme na kocky nakrájané maslo z chladničky. Dávame pozor, lebo hmota začne bublať. Keď sa maslo rozpustí, pridáme tenkým prúdom ohriatu smotanu na šľahanie. Ešte krátko prevaríme – asi 2 minúty. Odstavíme a prelejeme cez sito do nádoby, ktorú uzavrieme a necháme v chladničke vychladiť.
  2. Cesto upečieme klasickým spôsobom – vajíčka vyšľaháme s cukrom do tuhej peny a postupne zašľaháme olej. Na záver už len ručne primiešame múku, prášok do pečiva a kakao. 
  3. Pripravené cesto nanesieme na plech s papierom na pečenie a upečieme. Veľkosť plechu som použila 38 x 28 cm. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170 stupňov asi 15 minút. 
  4. Po upečení necháme cesto vychladnúť, stiahneme papier a prevrátime na druhú stranu. Ja používam pri krémových zákuskoch ráfik, aby som nemala krajky = odpad. 
  5. Na upečené cesto nanesieme karamelový krém, ktorý pripravíme nasledovne. Všetky suroviny musia byť priamo z chladničky poriadne vychladené. Karamel si pripravíme deň vopred. Všetky suroviny dáme do misky a mixérom vyšľaháme do hladkého krému. Dávame pozor, aby sa krém neprešľahal, môže sa zraziť a tento krok je nenávratný – nedá sa už opraviť ani zahriatím, ani pridaním inej suroviny. Karamelový krém pekne uhladíme.
  6. Navrch nanesieme vyšľahanú šľahačku osladenú cukrom a ozdobíme podľa vlastnej fantázie. Ja som zdobila trochou karamelu, ktorú som dala do cukrárskeho vrecka a urobila kruhy.

Karamelové rezy sú dokonalým zákuskom na bežné dni, sviatky alebo oslavy. Sú šťavnaté, jemné a v ústach sa doslova rozplývajú. Máte chuť ešte na niečo karamelové? Vyskúšajte tento recept na karamelový veterník, ktorý zvládne pripraviť úplne každý.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár