NajRecept.sk Grilovanie a BBQ Burgery Najlepšie hamburgerové žemle
Najlepšie hamburgerové žemle
Recept Najlepšie hamburgerové žemle
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Kvietok278

Chcete si pripraviť domáci hamburger a neviete si vybrať, aké pečivo upečiete? Tieto žemle zo žitnej múky sú výborné, nadýchané a mäkké.

Kvietok278 Kvietok278    ·   23.3.2021

Najlepšie hamburgerové žemle

Chcete si pripraviť domáci hamburger a neviete si vybrať, aké pečivo upečiete? Tieto žemle zo žitnej múky sú výborné, nadýchané a mäkké.

Suroviny

Preferment:

štipka
čerstvé droždie
222 g
hladká ražná múka
222 ml
voda

Ďalej budeme potrebovať:

200 ml
mlieko
444 g
hladká ražná múka
80 g
rozpustené maslo
26 g
kryštálový cukor
60 g (2-3 ks)
vajce
20 g
čerstvé droždie
14 g
soľ
na potretie
vajce
podľa potreby
ľanové semienka
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Najskôr si pripravíme preferment. Ten však musí najmenej 12 hodín postáť v miske pri izbovej teplote, takže najlepšie je preferment pripraviť deň vopred. Ja som pripravovala preferment o 21:00 hod. Večer a potom ráno som pokračovala v príprave hamburgerov, aby sme sme obedovali chutné hamburgery.
  2. Preferment:
    Do misky nalejeme vodu, pridáme štipku droždie (medzi prstami kúsok čerstvého droždia, ako keby sme solili chlieb s maslom), pridáme múku a premiešame. Zakryjeme fóliou a dôkladne uzavrieme misku, aby nám vrch neoschol. Necháme odpočívať v pokoji 12 - 24 hodín.
  3. Druhý deň dáme do misky mlieko, hladkú ražnú múku, rozpustené maslo, cukor, vajíčka, droždie, soľ a pripravený preferment. Dôkladne vymiešame hladké cesto, ktoré necháme 2 hodiny kysnúť pri izbovej teplote.
  4. Potom z cesta tvarujeme žemle, ktoré ukladáme na papierom vyložený plech na pečenie. Zakryjeme ich utierkou a necháme kysnúť ďalších 45 minút.
  5. Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom (alebo len žĺtkom), posypeme ľanovými semienkami a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 220 stupňov 15-20 minút.
  6. Upečené necháme vychladnúť a naplníme hovädzím mäsom, šalátom, paradajkou, syrom ....
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár