NajRecept.sk Dezerty Koláče Najlepšia maková plnka podľa receptu mojej maminky, ktorý som našla v jej zápisníku.
Najlepšia maková plnka podľa receptu mojej maminky, ktorý som našla v jej zápisníku.
Najlepšia maková plnka podľa receptu mojej maminky, ktorý som našla v jej zápisníku.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com, Jana Podoláková Burkartová

Makové plnky do koláčov som vždy varila, no nedávno som našla recept na túto od maminky a všimla som si, že sa len parí. Hneď ako som ju začala pripravovať, vrátili sa mi spomienky na to, ako ju robila maminka a dávala si pozor, aby sa nepripálila. Autor: Jana Podoláková Burkartová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   26.11.2024

Najlepšia maková plnka podľa receptu mojej maminky, ktorý som našla v jej zápisníku.

Makové plnky do koláčov som vždy varila, no nedávno som našla recept na túto od maminky a všimla som si, že sa len parí. Hneď ako som ju začala pripravovať, vrátili sa mi spomienky na to, ako ju robila maminka a dávala si pozor, aby sa nepripálila. Autor: Jana Podoláková Burkartová

10 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia
Suroviny
200 ml
mlieko
štipka
soľ
podľa potreby
mletý mak
podľa potreby
mleté orechy
2 lyžice
detská krupica
podľa chuti
med
podľa chuti
citrónová kôra
1 lyžica
marmeláda
štipka
perníkové korenie
1 hrsť
sušené hrozienka
Postup receptu
Vytlačiť
10 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia

Presné gramáže na prípravu plnky síce nemám, no odhadnúť ich viete podľa svojich preferencií a potrieb. S tekutinou pracujte pri príprave plnky opatrne, aby nebola príliš riedka a z koláčov nevytiekla.

  1. Do hrnca vylejeme mlieko, pridáme štipku soli a dáme ho variť. Hneď ako začne vrieť, stiahneme teplotu na najnižšiu hodnotu.
  2. Do horúceho mlieka vsypeme mak, mleté orechy a necháme pariť. Na zahustenie a zjemnenie plnky pridáme detskú krupicu.
  3. Zmes po krátkom čase začne hustnúť. Vtedy ju ochutíme medom, citrónovou kôrou, marmeládou a perníkovým korením.
  4. Paríme asi 10 minút a následne pridáme ešte sušené hrozienka, ktoré sme si predtým namočili v rume alebo sladkej vode.

Hotovú plnku necháme vychladnúť a môžeme použiť pri príprave vianočných koláčikov, kysnutého závinu alebo iného dobrého dezertu. Ja ňou pravidelne plním záviny a moravské koláče. Tie sú vďaka nej šťavnaté a príjemne sladké. V chladničke by mala plnka vydržať aj týždeň, no pred použitím ju z nej nezabudnite aspoň hodinu vopred vytiahnuť, aby sa s ňou dobre pracovalo.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár