Už naši prarodičia vedeli, aká je púpava lekárska vzácna, liečivá bylina, používali kvet, stonky, ba i koreň. Pripravovali z nej rôzne pochutiny ako napríklad tento med. Mám recept už asi sto rokov starý, ešte od babičky mojej babičky, samozrejme, vtedy nedávali citrón. Ten som pridala do receptu ja. Treba dbať na to, aby citrón nebol chemicky ošetrený. Dnes sa dajú kúpiť v obchode aj bio citróny bez chemického postreku. Sú síce drahšie, ale tak, čo narobíme. Autor: Milka
Už naši prarodičia vedeli, aká je púpava lekárska vzácna, liečivá bylina, používali kvet, stonky, ba i koreň. Pripravovali z nej rôzne pochutiny ako napríklad tento med. Mám recept už asi sto rokov starý, ešte od babičky mojej babičky, samozrejme, vtedy nedávali citrón. Ten som pridala do receptu ja. Treba dbať na to, aby citrón nebol chemicky ošetrený. Dnes sa dajú kúpiť v obchode aj bio citróny bez chemického postreku. Sú síce drahšie, ale tak, čo narobíme. Autor: Milka
Púpavový med je typický svojou zlatistou farbou a typickou chuťou, ktorá je mierne horkastá, ale zároveň sladká a veľmi silná. Jeho hlavnou prísadou sú púpavové kvety a pretože sa nejedná o med v pravom slova zmysle, je niekedy nazývaný tiež ako púpavový sirup. Podľa spôsobu prípravy môžeme púpavový med rozdeliť na varený a nevarený. Oba druhy sú rovnako lahodné, majú pozitívny vplyv na zdravie a sú veľmi návykové vďaka svojej lahodnej chuti.
Púpavový med a jeho účinky na zdravie
Púpavy sú známe vďaka svojim pozitívnym účinkom na ľudské zdravie. Hojne sa využívajú v čínskej medicíne aj bylinkárstve. Bez preháňania možno púpavy zaradiť medzi superpotraviny, pretože obsahujú nielen antioxidanty, ale aj celý rad ďalších vitamínov a minerálov. Púpavový med je vhodné pridať do svojho jedálnička vtedy, keď vás trávia problémy s obličkami a močovými cestami.
Či už sa jedná o obličkové kamene, zápal obličiek alebo zápal močových ciest. Lyžička púpavového medu denne vám v takom prípade rozhodne neuškodí. Oceníte ho aj pri črevných problémoch a pri nechutenstve. Od veci nie je ani jeho pridávanie do čaju v období chrípok a prechladnutí.
Ako púpavový med skladovať
Aby vám púpavový med vydržal čo najdlhšie, dodržujte pri jeho skladovaní niekoľko zásad. Uchovávajte ho zásadne v chlade a na tmavom mieste. Po každom použití sa tiež uistite, že ste nádobu s medom starostlivo zatvorili. Skladovanie púpavového medu v chladničke nie je nutné. Aj keď sa púpavový med tradične vyrába na jar, pretože práve vtedy lúky i záhrady zaplavia rozkvitnuté púpavy, pri správnom skladovaní vám bez ťažkostí vydrží do ďalšej jari.
Neotáľajte s prípravou púpavového medu a akonáhle na jar púpavy obsypú všetky lúky v okolí, vyrazte na ich zber. Čím viac kvetov nazbierate, tým bohatšiu zásobu sirupu si budete môcť pripraviť.
RECEPT:
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste