NajRecept.sk Dezerty Koláče Najlepší lyžicový recept na nadýchané fánky s tvarohom.
Najlepší lyžicový recept na nadýchané fánky s tvarohom.
Najlepší lyžicový recept na nadýchané fánky s tvarohom.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Fánky sú pre mnohých tradičným fašiangovým pokrmom. Okrem tohto obdobia si ich však môžete pripraviť aj kedykoľvek počas roka, keď dostanete chuť na niečo sladké. Ak by ste si však chceli urobiť mierne odlišnú verziu, môžete vyskúšať tento recept, do ktorého som pridala aj tvaroh.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   3.3.2025

Najlepší lyžicový recept na nadýchané fánky s tvarohom.

Fánky sú pre mnohých tradičným fašiangovým pokrmom. Okrem tohto obdobia si ich však môžete pripraviť aj kedykoľvek počas roka, keď dostanete chuť na niečo sladké. Ak by ste si však chceli urobiť mierne odlišnú verziu, môžete vyskúšať tento recept, do ktorého som pridala aj tvaroh.

30 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny
250 g
hladká múka
125 g
tvaroh jemný
1 lyžička
jedlá sóda
3 lyžice
rum
1 lyžica
hnedý cukor
1 ks
vajce
4 lyžice
mlieko
štipka
soľ
podľa potreby
olej (na vyprážanie)
podľa potreby
práškový cukor (na ozdobu)
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Fánky robíme u nás doma pravidelne. Počas fašiangov sú však spolu so šiškami klasikou, ktorá nesmie chýbať. S cestom rada experimentujem a skúšam vždy niečo nové. Tentokrát som doň pridala tvaroh, vďaka ktorému bolo nadýchané a malo príjemnú chuť.

  1. Múku preosejeme do misy. Pridáme jedlú sódu, cukor, soľ a dôkladne premiešame.
  2. K suchým surovinám postupne pridávame tekuté, čiže rum, mlieko, vajce a nakoniec aj tvaroh.
  3. Hotové cesto rozvaľkáme pomocou valčeka na hrúbku 2 až 3 mm a začneme z neho vykrajovať tvary podľa našich predstáv.
  4. Takto pripravené fánky vkladáme do horúceho oleja. Po vypražení ich umiestnime na tácku alebo plech s papierovou utierkou, ktorá vysaje prebytočný tuk, a tesne pred podávaním ich dekorujeme práškovým cukrom.

Fánky najlepšie chutia krátko po vysmažení, preto robte len také množstvo, ktoré viete, že sa zje v daný deň. Na ten ďalší by mohli byť príliš tvrdé alebo gumové. Chcete vyskúšať ešte nejaký zaujímavý recept na fánky? Inšpirujte sa týmto, do ktorého ide pivo.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár