NajRecept.sk Dezerty Koláče Jablkový koláč Najlepší jablkový koláč na plech, aký poznám. Stačí pár surovín a vznikne dokonalý dezert ku káve.
Najlepší jablkový koláč na plech, aký poznám. Stačí pár surovín a vznikne dokonalý dezert ku káve.
Recept Najlepší jablkový koláč na plech, aký poznám. Stačí pár surovín a vznikne dokonalý dezert ku káve.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Jančíková

Tento voňavý jablkový koláč patrí medzi tradičné domáce dezerty, ktoré nikdy nesklamú. Krehké maslové cesto, sladká jablková vrstva a jemná škorica vytvárajú kombináciu, ktorej neodolá žiadny milovník domácich koláčov. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   13.10.2025

Najlepší jablkový koláč na plech, aký poznám. Stačí pár surovín a vznikne dokonalý dezert ku káve.

Tento voňavý jablkový koláč patrí medzi tradičné domáce dezerty, ktoré nikdy nesklamú. Krehké maslové cesto, sladká jablková vrstva a jemná škorica vytvárajú kombináciu, ktorej neodolá žiadny milovník domácich koláčov. Autor: Jana Jančíková

30 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

500 g
polohrubá múka
250 g
zmäknuté maslo
1 bal.
prášok do pečiva
2 lyžice
kryštálový cukor
štipka
soľ
2 dcl
mlieko alebo smotana 33 %
1 ks
žĺtok

Náplň:

1 a 1/2 kg
jablko
3 bal.
vanilkový puding
podľa chuti
kryštálový cukor
podľa chuti
škoricový cukor
podľa chuti
citrónová šťava
podľa potreby
sušené hrozienka
podľa potreby
rum
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia

Príprava je jednoduchá a zvládne ju aj začiatočník v kuchyni. Jablká si s krehkým cestom dokonale rozumejú, preto sú do dezertu ako stvorené. Vyberajte však šťavnaté druhy s výraznou vôňou, ktoré zaistia, že výsledok bude neodolateľný.

  1. Z ingrediencií na cesto vypracujeme pevné cesto, ktoré dáme na chvíľku do chladničky.
  2. Odležané cesto rozdelíme na 2 časti, vyvaľkáme na veľkosť plechu (ja som mala 30 x 40 cm) a jednu časť vložíme do plechu.
  3. Na cesto navrtvíme plnku, ktorú si pripravíme tak, že jablká zmiešame s pudingom, cukrami, citrónovou šťavou a hrozienkami namočenými v rume.
  4. Navrch položíme druhú časť cesta, ktorú môžeme taktiež vyvaľkať alebo nastrúhať. Ja som ju tentokrát nastrúhala.
  5. Takto pripravený koláč vložíme do rúry a pečieme pri teplote 170°C asi 40 minút.

Po upečení stačí nechať koláč vychladnúť a posypať práškovým cukrom. Hodí sa ku káve, čaju alebo len tak, keď máte chuť na niečo sladké a domáce. Chcete si pripraviť ešte na niečo jablkové? Vyskúšajte tento vláčny jablkový perník.

Komentáre k receptu
Romika    ·   6.11.2025   ·   Odpovedať   ·  

Nejsem autorka receptu, ale určitě se má dát jako prášek v sypké podobě, smícháním s jablky se po upečení utuží a bude po vychladnutí v koláči jako klasický pevný pudink. Akorát já osobně bych dala jen 2 bal pudinku, ale to je na každém jak si vyzkouší...

La_Luna    ·   3.11.2025   ·   Odpovedať   ·  

Ten pudink se dává do jablek v sypké podobě či umíchaný hotový?

La_Luna    ·   3.11.2025   ·   Odpovedať   ·  

Ten pudink se dává do jablek v sypké podobě či umíchaný hotový?

Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár