NajRecept.sk Dezerty Koláče Najjemnejšia čokoládová roláda, akú som kedy piekla. Stačí pár ingrediencií a bude sa rozplývať na jazyku!
Najjemnejšia čokoládová roláda, akú som kedy piekla. Stačí pár ingrediencií a bude sa rozplývať na jazyku!
Recept Najjemnejšia čokoládová roláda, akú som kedy piekla. Stačí pár ingrediencií a bude sa rozplývať na jazyku!
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Mária Palečková

Táto čokoládová roláda je jedným z tých dezertov, ktoré voňajú domovom. Jemné kakaové cesto, lahodný čokoládový krém a sladký banán uprostred vytvárajú dokonalú kombináciu chutí, ktorej neodolajú deti ani dospelí. Autor: Mária Palečková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   7.10.2025

Najjemnejšia čokoládová roláda, akú som kedy piekla. Stačí pár ingrediencií a bude sa rozplývať na jazyku!

Táto čokoládová roláda je jedným z tých dezertov, ktoré voňajú domovom. Jemné kakaové cesto, lahodný čokoládový krém a sladký banán uprostred vytvárajú dokonalú kombináciu chutí, ktorej neodolajú deti ani dospelí. Autor: Mária Palečková

30 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

4 ks
vajce
4 lyžice
práškový cukor
3 lyžice
polohrubá muka
1 lyžica
kakao

Krém:

2 ks
šľahačková smotana 33 %
200 g
čokoláda (minimálne 54 %)
1 bal.
vanilkový cukor

Ďalej:

podľa potreby
banán
podľa potreby
mleté orechy
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia

Roláda je vláčna, ľahká a krásne sa krája. Krém z čokolády a šľahačky jej dodáva jemnosť aj intenzívnu chuť, ktorú ešte zvýrazňuje čerstvý banán v strede. Orechová posýpka navrchu je nielen dekoratívna, ale aj chutná – dodá roláde chrumkavý kontrast.

  1. Bielky oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme ich dotuha. Následne postupne pridávame cukor a po jednom aj žĺtky.
  2. Múku priemiešame s kakaom a postupne zamiešame metličkou do vyšľahaných vajec.
  3. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 10 až 15 minút. Po vytiahnutí z rúry cesto stočíme aj spolu s papierom.
  4. Krém: Čokoládu rozpustíme spolu so smotanou a vanilkovým cukrom nad parou. Necháme vychladnúť a odložíme do chladničky – najlepšie na noc. Potom vyšľaháme tuhý krém.
  5. Cesto rozbalíme, nanesieme naň krém, do stredu vložíme banán, stočíme a krémom potrieme aj vrch rolády.
  6. Roládu posypeme ešte mletými orechmi a môžeme podávať.

Roláda je ako stvorená na bežné dni, oslavy aj sviatky. U nás nesmie chýbať najmä počas Vianoc. Chcete okrem nej vyskúšať ešte niečo? Stavte napríklad na túto super rýchlu roládu s Nutellou a banánom.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár