NajRecept.sk Dezerty Koláče Najjemnejší zákusok bez múky s jemnou chuťou kávy. U nás doma známy ako ľadové čokoládové rezy.
Najjemnejší zákusok bez múky s jemnou chuťou kávy. U nás doma známy ako ľadové čokoládové rezy.
Recept Najjemnejší zákusok bez múky s jemnou chuťou kávy. U nás doma známy ako ľadové čokoládové rezy.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Karambola

Tak jemný zákusok som dlho nejedla. Príprava bola úplne jednoduchá a aj keď sa recept môže zdať, že je zložitý, opak je pravdou. Do cesta sa nepridáva múka, takže tieto rezy môžeme zaradiť medzi bezlepkové. Čokoládové cesto, čokoládový krém a vrch posypaný kakaom. Dokonalosť na tanieri aj v chuti. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   28.11.2024

Najjemnejší zákusok bez múky s jemnou chuťou kávy. U nás doma známy ako ľadové čokoládové rezy.

Tak jemný zákusok som dlho nejedla. Príprava bola úplne jednoduchá a aj keď sa recept môže zdať, že je zložitý, opak je pravdou. Do cesta sa nepridáva múka, takže tieto rezy môžeme zaradiť medzi bezlepkové. Čokoládové cesto, čokoládový krém a vrch posypaný kakaom. Dokonalosť na tanieri aj v chuti. Autor: Karambola

45 min
Čas prípravy
10 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

85 g
maslo
100 g
čokoláda
6 ks
žĺtok
20 g
kryštálový cukor
6 g
kakao
6 ks
bielok
štipka
soľ
80 g
kryštálový cukor

Krém:

10 g
zrnká kávy
75 g
mlieko
130 g
čokoláda
300 g
smotana na šľahanie
25 g
kryštálový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
45 min
Čas prípravy
10 min
Čas varenia

Rezy sú dokonalo krémové a plné čokolády, vďaka čomu sa určite zapáčia každému milovníkovi sladkého. Tým, že sú pomerne jednoduché na prípravu, ich môžete upiecť kedykoľvek – cez týždeň, víkend aj na sviatky, napríklad na Vianoce.

  1. Začneme prípravou krému. Mlieko dáme do hrnca, pridáme zrnká kávy a necháme zovrieť. Zovreté stiahneme z ohňa a necháme pol hodinu stáť. Po pol hodine precedíme, mlieko vrátime späť do hrnca a ešte raz ohrejeme po bod varu. Odstavíme a pridáme čokoládu, ktorú miešaním rozpustíme a necháme vychladnúť. 
  2. Po vychladnutí čokoládovú hmotu postupne pridávame do smotany na šľahanie, ktorú sme začali šľahať spolu s cukrom do tuhej šľahačky. Vznikne nám čokoládový krém, ktorým budeme potierať cesto. 
  3. Cesto: Maslo a čokoládu dáme do hrnca a v horúcom vodnom kúpeli rozpustíme. Následne necháme vychladnúť. Žĺtky vyšľaháme s cukrom (20 g) do tuhej peny. Bielky vyšľaháme so štipkou soli a cukrom (80 g) taktiež do tuhej peny. Do vyšľahaných žĺtkov postupne pridávame vychladnutú čokoládovú hmotu a následne pridáme aj po lyžiciach vyšľahaný sneh z bielkov. Všetko už len ručne zamiešame. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 10 minút – sledujeme.
  4. Upečené cesto prekrojíme na 3 časti, každú potrieme krémom a vyskladáme na seba. Pekne uhladíme a odložíme do chladničky stuhnúť.

Vrch dezertu posypeme kakaom alebo ozdobíme podľa vlastnej fantázie. Vhodné sú napríklad hoblinky tmavej či bielej čokolády. Prípadne vyskúšajte zaexperimentovať s drveným lyofilizovaným ovocím. To koláču dodá mierne kyslastú a sviežu chuť.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár