NajRecept.sk Dezerty Koláče Tvarohový koláč Najjednoduchší sypaný koláč s marhuľami pre lenivé gazdinky. Je tak dobrý, že zo stola zmizne do 5 minút.
Najjednoduchší sypaný koláč s marhuľami pre lenivé gazdinky. Je tak dobrý, že zo stola zmizne do 5 minút.
Recept Najjednoduchší sypaný koláč s marhuľami pre lenivé gazdinky. Je tak dobrý, že zo stola zmizne do 5 minút.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Marhuľové koláče sú charakteristické dokonalou kombináciou sladkej a kyslej chuti. Okrem toho potešia aj osviežujúcou chuťou a mnohé aj rýchlou prípravou. Inak to nie je ani v prípade tohto receptu na ten najlepší tvarohovo-marhuľový zákusok. Určite ho vyskúšajte, stojí za to.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   30.1.2025

Najjednoduchší sypaný koláč s marhuľami pre lenivé gazdinky. Je tak dobrý, že zo stola zmizne do 5 minút.

Marhuľové koláče sú charakteristické dokonalou kombináciou sladkej a kyslej chuti. Okrem toho potešia aj osviežujúcou chuťou a mnohé aj rýchlou prípravou. Inak to nie je ani v prípade tohto receptu na ten najlepší tvarohovo-marhuľový zákusok. Určite ho vyskúšajte, stojí za to.

30 min
Čas prípravy
45 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

120 g
maslo
300 g
polohrubá múka
1 lyžička
prášok do pečiva
100 g
kryštálový cukor
štipka
soľ

Tvarohová plnka:

400 g
jemný tvaroh
2 ks
vajce
120 g
kryštálový cukor
1 bal.
vanilkový cukor

Na dokončenie:

500 g
marhule
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
45 min
Čas varenia

Sypaný marhuľový koláč je rýchly a chutný. Najviac sa doň hodí tvaroh, no ak by ste ho doma náhodou nemali, môžete použiť aj mascarpone. Pre ešte sviežejšiu a výraznejšiu chuť môžete do tvarohovej plnky nastrúhať trochu citrónovej kôry.

  1. Maslo krátko pred použitím vytiahneme z chladničky, aby sa s ním dobre pracovalo. Následne ho nakrájame na menšie časti alebo ho nahrubo nastrúhame.
  2. K maslu prisypeme cukor, soľ, polohrubú múku a prášok do pečiva, a všetko ručne spracujeme. Jednotlivé suroviny by sa nemali spojiť do pevného cesta. Výsledkom by mala byť suchšia zmes podobná mrveničke, ktorú používame napríklad pri pečení kysnutých koláčov.
  3. Do druhej misy dáme tvaroh, ktorý na nízkych otáčkach vyšľaháme s vajcami a kryštálovým a vanilkovým cukrom.
  4. Polovicu pripraveného cesta vysypeme do plechu, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Na ňu vylejeme polovicu tvarohu, na ktorý poukladáme čerstvé alebo zavárané marhule. Na marhule následne vylejeme druhú polovicu tvarohovej zmesi a všetko zakončíme cestom, ktoré nám zostalo.
  5. Takto pripravený koláč vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 45 minút.

Hotový koláč necháme úplne vychladnúť. Potom ho nakrájame na štvorce alebo obdĺžniky a môžeme podávať. Dezert je vďaka tvarohu sýty, takže je ideálny nielen ako sladká bodka za obedom, ale aj ako raňajky.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár