NajRecept.sk Dezerty Koláče Najjednoduchší liaty kysnutý koláč s tvarohom, mrkvovým džemom a perníkovou mrveničkou.
Najjednoduchší liaty kysnutý koláč s tvarohom, mrkvovým džemom a perníkovou mrveničkou.
Recept Najjednoduchší liaty kysnutý koláč s tvarohom, mrkvovým džemom a perníkovou mrveničkou.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Podoláková Burkartová

Kysnuté koláče patria u nás medzi tie najobľúbenejšie. Okrem toho, že skvelo chutia, sú taktiež sýte, takže sú výborné na raňajky, desiatu aj olovrant. Nehovoriac o jednoduchej príprave, ktorú zvládne aj začiatočník. Autor: Jana Podoláková Burkartová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   17.10.2025

Najjednoduchší liaty kysnutý koláč s tvarohom, mrkvovým džemom a perníkovou mrveničkou.

Kysnuté koláče patria u nás medzi tie najobľúbenejšie. Okrem toho, že skvelo chutia, sú taktiež sýte, takže sú výborné na raňajky, desiatu aj olovrant. Nehovoriac o jednoduchej príprave, ktorú zvládne aj začiatočník. Autor: Jana Podoláková Burkartová

25 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

250 g
hladká múka
1 ks
žĺtok
štipka
soľ
50 g
cukor
1/3 kocky
droždie
50 g
rozpustené maslo
150 ml
mlieko
podľa potreby
citrónová kôra

Náplň:

podľa potreby
tvaroh
podľa chuti
cukor
podľa potreby
žĺtok
podľa chuti
citrónová kôra
podľa chuti
citrónová šťava
1 lyžička
pudingový prášok
podľa chuti
džem
podľa potreby
mrvenička
Postup receptu
Vytlačiť
25 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia

Kysnutý koláč môžete doplniť čímkoľvek podľa svojej chuti. Ja som tentokrát zvolila domáci mrkvový džem a perníkovú mrveničku. Skvelou voľbou je však aj čerstvé alebo zavárané ovocie alebo mierne kyslastý ríbezľový džem, ktorý si ľahko pripravíte podľa tohto receptu.

  1. Z mlieka, droždia a lyžičky cukru necháme vzísť kvások.
  2. Kvások pridáme k ostatným surovinám na cesto. Vypracujeme pevné cesto, ktoré necháme hodinu odpočívať.
  3. Vykysnuté cesto vylejeme na plech (ja som použila 20x30 cm), rozotrieme (nebude vyššie ako max 1 cm) a potrieme tvarohovou plnkou.
  4. Plnka: Tvaroh zmiešame s cukrom, žĺtkom, citrónovou kôrou, citrónovou šťavou a pudingovým práškom.
  5. Na tvarohovú vrstvu dáme džem a následne mrveničku. Tú si môžete pripraviť podľa tohto receptu, pričom ja som ju prevoňala ešte perníkovým korením. Koláč pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút.

Hotový koláč nechajte vychladnúť a môžete podávať. Pre ešte lepšiu chuť potrite okraje maslom a rumom.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár