NajRecept.sk Pečivo Chlieb Nadýchaný trhací chlebík s cesnakovým maslom.
Nadýchaný trhací chlebík s cesnakovým maslom.
Recept Nadýchaný trhací chlebík s cesnakovým maslom.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Milada Sumková

Cesnakový chlebík je dokonalý na raňajky aj večeru. My ho doma často jeme samostatne alebo ako niečo dobré k vínu či hustej polievke. Tým, že jednotlivé pláty cesta sú naskladané na sebe, ho netreba ani krájať. Môžete ho pokojne trhať. Autor: Milada Sumková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   24.2.2025

Nadýchaný trhací chlebík s cesnakovým maslom.

Cesnakový chlebík je dokonalý na raňajky aj večeru. My ho doma často jeme samostatne alebo ako niečo dobré k vínu či hustej polievke. Tým, že jednotlivé pláty cesta sú naskladané na sebe, ho netreba ani krájať. Môžete ho pokojne trhať. Autor: Milada Sumková

30 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

300 g
hladká múka
180 ml
vlažná voda
30 ml
olej
12 g
droždie
1/2 lyžičky
kryštálový cukor
1 lyžička
soľ

Na potretie:

70 g
maslo
5 strúčikov
cesnak
1 lyžička
soľ
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia

Domáce chlebíky mám najradšej. Sú nadýchané, chrumkavé a viem si ich prispôsobiť presne podľa svojej chuti. Okrem toho klasického, ktorý si môžete pripraviť podľa tohto receptu, je výborný aj cesnakový. Ten sa dá jesť samostatne alebo ako príloha k rôznym jedlám.

  1. Do trochy vlažnej vody dáme rozpustiť cukor a nadrobíme do nej droždie.
  2. V mise zmiešame múku, soľ, vzniknutý kvások, olej a zvyšnú vodu. Vypracujeme pevné cesto, ktoré dáme na teplé miesto kysnúť.
  3. Vykysnuté cesto vyvaľkáme a potrieme cesnakovým maslom, ktoré sme si vytvorili zmiešaním masla, pretlačeného cesnaku a soli. Podľa chuti môžete pridať aj rôzne bylinky, ako sú napríklad oregano, bazalka, rozmarín a podobne.
  4. Cesto nakrájame po dĺžke, pláty položíme na seba a opäť nakrájame na rovnomerné štvorce. Tie následne vkladáme stojato do formy na chlieb, ktorú sme vymazali maslom alebo olejom. Tu necháme cesto ešte pár minút podkysnúť.
  5. Chlieb pečieme pri teplote 190 °C približne 30 minút. Po upečení ho necháme vychladnúť a podávame.

Ak by ste si chceli tento chlieb urobiť na sladko, namiesto cesnaku a soli pridajte do masla škoricu alebo vanilku a cukor. Prípadne stavte na tento náš recept na extra čokoládový chlebíček, ktorý si zamiluje celá rodina.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár