NajRecept.sk Dezerty Koláče Nadýchaný slivkový koláč s bohatou snehovou čiapočkou.
Nadýchaný slivkový koláč s bohatou snehovou čiapočkou.
Recept Nadýchaný slivkový koláč s bohatou snehovou čiapočkou.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Milujete šťavnaté slivkové koláče, no chceli by ste tento dezert nejakým spôsobom oživiť? Vyskúšajte naň navrstviť snehovú čiapočku, vďaka ktorej je nadýchaný a vláčny.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   14.10.2024

Nadýchaný slivkový koláč s bohatou snehovou čiapočkou.

Milujete šťavnaté slivkové koláče, no chceli by ste tento dezert nejakým spôsobom oživiť? Vyskúšajte naň navrstviť snehovú čiapočku, vďaka ktorej je nadýchaný a vláčny.

40 min
Čas prípravy
50 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto

400 g
hladká múka
1 a 1/2 lyžičky
kypriaci prášok
štipka
soľ
100 g
kryštálový cukor
200 g
maslo
4 ks
žĺtok

Sneh

4 ks
bielok
1 lyžička
citrónová šťava
150 g
kryštálový cukor
1 bal.
vanilkový cukor
1 lyžica
škrob

Náplň

2 lyžice
krupica
500 g
slivky
2 bal.
škoricový cukor
podľa potreby
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
50 min
Čas varenia

Slivky sú obľúbeným ovocím, ktoré môžete použiť pri príprave mäkkého kysnutého koláča aj sladkých zemiakových knedlí. Ak by vás však klasika po určitom čase omrzela, vyskúšajte tento dezert, ktorý je ozvláštnený sladkým snehom.

  1. Vo väčšej mise zmiešame múku, kryštálový cukor, prášok do pečiva a soľ. Následne pridáme zmäknuté maslo, žĺtky a vypracujeme cesto, z ktorého odkrojíme približne tretinu. Obe cestá zabalíme a dáme do mrazničky na minimálne polhodinu.
  2. Ak máme čerstvé slivky, umyjeme ich a rozkrojíme na polovice alebo tretiny. V prípade, že máme kompót, zlejeme ho.
  3. Väčšiu časť odležaného cesta nastrúhame na dno hlbšieho plechu vystlaného papierom na pečenie. Cesto posypeme krupicou a poukladáme naň slivky, ktoré posypeme škoricovým cukrom.
  4. Bielky, do ktorých sme dali trochu citrónovej šťavy, začneme pomaly šľahať. Keď sa nám vytvorí pena, postupne začneme pridávať kryštálový a vanilkový cukor a ku koncu aj škrob. Pripravený sneh nanesieme na slivky a nastrúhame naň zostávajúce cesto.
  5. Koláč pečieme pri teplote 180 °C približne 50 minút. Pred podávaním ho posypeme práškovým cukrom.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár