NajRecept.sk Prílohy Ryža Na sladko Nadýchaný ryžový nákyp so snehovou čiapočkou.
Nadýchaný ryžový nákyp so snehovou čiapočkou.
Recept Nadýchaný ryžový nákyp so snehovou čiapočkou.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Dokonalý sladký obed alebo dezert, ktorý si rozhodne zamilujete. Nikdy som si nemyslela, že toto jedlo budem niekedy jesť, nie ešte variť. A predsa sa mi nedávno objavilo v kuchyni a následne aj na tanieri. Nákyp som pripravila tak, aby bol šťavnatý, sladký a všetkým nám doma chutil.

siky.silvia siky.silvia    ·   10.4.2025

Nadýchaný ryžový nákyp so snehovou čiapočkou.

Dokonalý sladký obed alebo dezert, ktorý si rozhodne zamilujete. Nikdy som si nemyslela, že toto jedlo budem niekedy jesť, nie ešte variť. A predsa sa mi nedávno objavilo v kuchyni a následne aj na tanieri. Nákyp som pripravila tak, aby bol šťavnatý, sladký a všetkým nám doma chutil.

30 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia
Suroviny
350 g
guľatozrnná ryža
1 l
mlieko
štipka
soľ
60 g
kryštálový cukor
2 bal.
vanilkový cukor
25 g
maslo
4 ks
vajcia
podľa potreby
strúhanka
podľa chuti
kompót
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia

Ryžový nákyp je jedlo, ktoré buď milujete, alebo neznášate. U nás doma sa často nerobí, no keď naň dostaneme chuť, zvyčajne používam tento recept, vďaka ktorému je výsledný pokrm sladký, nadýchaný a dokonalo šťavnatý.

  1. Ryžu prepláchneme a vložíme ju do hrnca. Zalejeme polovicou mlieka a jemne posolíme. Za stáleho miešania varíme a postupne dolievame ostatné mlieko.
  2. Ryža na nákyp by mala byť tesne pred dovarením – nie rozvarená, radšej mierne tvrdšia. Odstavíme ju a necháme mierne vychladnúť.
  3. Do vlažnej ryže vmiešame maslo, žĺtky a cukor. Dôkladne premiešame. Následne opatrne primiešame aj 2/3 snehu z bielkov.
  4. Polovicu nákypu vylejeme na plech, ktorý sme vymazali maslom a vysypali strúhankou. Uložíme naň ovocie a nanesieme druhú časť ryže. Takto pripravené vložíme do rúry a pečieme 30 až 35 minút pri teplote 180 stupňov.
  5. Keď si všimneme, že kraje začnú hnednúť a oddeľovať sa od okraja, navrch nanesieme sneh, ktorý nám zostal, rúru vypneme a necháme chvíľu sneh usušiť.

Hotový ryžový nákyp podávame ešte teplý. Ja ho vždy prelejem šťavou z kompótu a posypem práškovým cukrom. To, aké ovocie do nákypu použijete, je na vás. Ja som zvolila broskyne a čerešne, no výborné sú aj slivky, ktoré robím podľa tohto receptu, jahody alebo marhule.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár