NajRecept.sk Dezerty Koláče Nadýchaný ovocný koláč s tvarohom bez kysnutia
Nadýchaný ovocný koláč s tvarohom bez kysnutia
Recept Nadýchaný ovocný koláč s tvarohom bez kysnutia
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jitka Smejkalová

Ovocné koláče z kysnutého cesta robím veľmi rada. Dajú sa pripraviť na desiatky spôsobov, perfektne chutia a sú veľmi jednoduché. Ja som si poslednou dobou obľúbila tento recept na kysnuté cesto, ktoré nemusí kysnúť. Stačí ho len zamiesiť a rovno použiť. Autor: Jitka Smejkalová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   26.7.2025

Nadýchaný ovocný koláč s tvarohom bez kysnutia

Ovocné koláče z kysnutého cesta robím veľmi rada. Dajú sa pripraviť na desiatky spôsobov, perfektne chutia a sú veľmi jednoduché. Ja som si poslednou dobou obľúbila tento recept na kysnuté cesto, ktoré nemusí kysnúť. Stačí ho len zamiesiť a rovno použiť. Autor: Jitka Smejkalová

40 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

300 g
polohrubá múka
5 lyžičiek
kryštálový cukor
125 g
rozpustené vlažné maslo
1 ks
vajce
1/2 kocky
droždie
1 dcl
mlieko
štipka
soľ

Tvarohová vrstva:

250 g
tvaroh
podľa potreby
vanilkový cukor
podľa potreby
práškový cukor
podľa potreby
mlieko

Maková vrstva:

6 lyžíc
mak
150 ml
mlieko
2 lyžice
kryštálový cukor

Lekvárová vrstva:

podľa potreby
slivkový lekvár
podľa potreby
voda

Ďalej:

podľa potreby
marhule

Mrvenička:

200 g
hrubá múka
75 g
práškový cukor
75 g
kryštálový cukor
100 g
maslo
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Tento ovocný koláč bez kysnutia je dokonalý pre každého, komu sa nechce tráviť v kuchyni príliš veľa času, no pritom má chuť na niečo dobré a sladké. Cesto je univerzálne a navrch môžete dať čokoľvek podľa svojej chuti. Ja som zvolila tvaroh, marhule, slivkový lekvár, mak a mrveničku.

  1. Mlieko zohrejeme, pridáme doň cukor, rozdrobíme droždie a počkáme, kým vznikne kvások.
  2. Ostatné suroviny dáme do misky, pridáme kvások a vypracujeme pevné cesto, ktoré nedávame kysnúť. Hneď s ním pracujeme.
  3. Hotové cesto rozprestrieme na plech, nanesieme naň tvaroh zmiešaný s vanilkovým a práškovým cukrom a mliekom.
  4. Na tvaroh nanesieme mak zmiešaný s mliekom a cukrom a nakoniec na koláč dáme ešte vrstvu slivkového lekváru, ktorý sme zriedili s kvapkou vody.
  5. Navrch koláča poukladáme očistené marhule nakrájané na štvrťky, ktoré posypeme mrveničkou.
  6. Mrvenička: V miske zmiešame hrubú múku, práškový a kryštálový cukor, maslo a zmes nanesieme na koláč.
  7. Pečieme pri teplote 185 stupňov približne 20 minút.

Výsledný koláč je nadýchaný, jemný a v ústach sa doslova rozplýva. Máte chuť ešte na niečo z kysnutého cesta? Vyskúšajte tento overený recept na makový a orechový závin.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár