NajRecept.sk Dezerty Koláče Nadýchaný mramorový koláč, ktorý vonia po káve
Nadýchaný mramorový koláč, ktorý vonia po káve
Recept Nadýchaný mramorový koláč, ktorý vonia po káve
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Tento nadýchaný a chutný dezert robím podľa overeného receptu mojej mamy, ktorá mu dala názov "nedeľný koláč". Ten odvodila na základe toho, kedy ho zvykla robiť – vždy v nedeľu, keď mala počas varenia obeda trochu viac času ako počas hektického týždňa. Doma sme ho vždy milovali, preto som sa k nemu po rokoch vrátila a pripomenula si spomienky na detstvo.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   12.5.2025

Nadýchaný mramorový koláč, ktorý vonia po káve

Tento nadýchaný a chutný dezert robím podľa overeného receptu mojej mamy, ktorá mu dala názov "nedeľný koláč". Ten odvodila na základe toho, kedy ho zvykla robiť – vždy v nedeľu, keď mala počas varenia obeda trochu viac času ako počas hektického týždňa. Doma sme ho vždy milovali, preto som sa k nemu po rokoch vrátila a pripomenula si spomienky na detstvo.

15 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny
3 ks
vajce
štipka
soľ
120 g
kryštálový cukor
10 g
vanilkový cukor
120 ml
rastlinný olej
70 ml
mlieko
200 g
hladká múka
12 g
prášok do pečiva
1 lyžička
instantná káva
15 g
kakao
30 ml
mlieko
Postup receptu
Vytlačiť
15 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia

Tento nadýchaný koláč v mnohom pripomína klasickú bublaninu – je rýchly a jednoduchý. Jednotlivé suroviny stačí len dať do misky, spojiť a hotové cesto vyliať do plechu. Ak by vám v koláči niečo chýbalo, pokojne doň môžete pridať čerstvé ovocie, kúsky čokolády alebo orechy.

  1. Bielky oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme ich so štipkou soli.
  2. Za stáleho šľahania pridávame do snehu postupne kryštálový a vanilkový cukor a žĺtky. Všetko dôkladne vymiešame.
  3. Do vajíčkovej zmesi prilejeme rastlinný olej a ručne premiešame. Následne prilejeme mlieko a znova miešame.
  4. K vyšľahaným surovinám preosejeme múku s práškom do pečiva a ručne premiešame.
  5. Cesto rozdelíme na dve časti a do jednej pridáme instantnú kávu, kakao a mlieko.
  6. Plech s rozmermi 28 x 18 cm vystelieme papierom na pečenie a vylejeme doň bielu časť cesta. Naň nalejeme tmavú časť, ktorú pomocou lyžice roztiahneme tak, aby vznikol mramorový vzhľad.
  7. Takto pripravený koláč vložíme do rúry a pečieme 25 až 30 minút pri teplote 180 °C.

Hotový koláč nechajte vychladnúť v plechu. Potom ho vytiahnite, stiahnite papier na pečenie a nakrájajte na kocky. Ak by ste chceli, aby dezert vyzeral ešte lepšie, môžete ho poliať touto čokoládovou polevou, ktorá sa pri krájaní neláme.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár