NajRecept.sk Dezerty Koláče Nadýchaný makový koláč, ktorý vonia po škorici. Spojenie čokolády a džemu navrchu si zamilujete.
Nadýchaný makový koláč, ktorý vonia po škorici. Spojenie čokolády a džemu navrchu si zamilujete.
Recept Nadýchaný makový koláč, ktorý vonia po škorici. Spojenie čokolády a džemu navrchu si zamilujete.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Margita Markovičová

Tento makový koláč som si zamilovala najmä pre jeho vláčnosť, mäkkosť a skvelú chuť. Spojenie maku, škorice a džemu vo mne vyvoláva mierne vianočnú náladu, no pripraviť si ho môžete kedykoľvek. Výborný je aj počas leta, kedy ho ozdobíte čerstvým ovocím. Autor: Margita Markovičová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   13.12.2024

Nadýchaný makový koláč, ktorý vonia po škorici. Spojenie čokolády a džemu navrchu si zamilujete.

Tento makový koláč som si zamilovala najmä pre jeho vláčnosť, mäkkosť a skvelú chuť. Spojenie maku, škorice a džemu vo mne vyvoláva mierne vianočnú náladu, no pripraviť si ho môžete kedykoľvek. Výborný je aj počas leta, kedy ho ozdobíte čerstvým ovocím. Autor: Margita Markovičová

20 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

200 g
hladká múka
4 ks
vajce
300 g
krupicový cukor
200 g
mletý mak
150 ml
olej
100 ml
mlieko
1 ks
citrón (iba kôra z neho)
1 lyžička
kypriaci prášok
štipka
škorica

Ozdobenie:

podľa chuti
džem
podľa chuti
čokoláda
podľa potreby
tuk
Postup receptu
Vytlačiť
20 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia

Jednoduché koláče ako je aj tento makový patria medzi moje najobľúbenejšie. Sú veľmi jednoduché a rýchle. Jednotlivé ingrediencie stačí len zmiešať, vyliať na plech, upiecť a máte hotovo. Dezert poteší každého milovníka sladkého. Ideálny je na raňajky aj k poobednej káve.

  1. V mise zmiešame hladkú múku, krupicový cukor, mletý mak, kôru z citróna, kypriaci prášok a škoricu. Následne pridáme vajcia, olej, mlieko a všetko dôkladne premiešame.
  2. Pripravené cesto vylejeme do plechu s rozmermi 30 x 35 cm, ktorý sme vystlali papierom na pečenie, a pečieme pri teplote 170 °C približne 30 až 40 minút.
  3. Po upečení necháme koláč vychladnúť, potrieme ho džemom a polejeme čokoládou, ktorú sme roztopili s trochou tuku.
  4. Pre ešte krajší výzor a lepšiu chuť môžeme koláč nakrájať na štvorce a následne na každý do stredu ešte naniesť kôpku džemu a na ňu dať ovocie.

Makový koláč môžete ozdobiť čímkoľvek podľa svojich predstáv. Ja mám rada kombináciu čokolády a džemu, no navrch sa hodí aj samotná čokoláda alebo posýpka z masla, cukru a múky (taká ako ide na ovocné kysnuté koláče).

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár