NajRecept.sk Pečivo Chlieb Nadýchaný, mäkký a chrumkavý domáci chlebíček
Nadýchaný, mäkký a chrumkavý domáci chlebíček
Recept Nadýchaný, mäkký a chrumkavý domáci chlebíček
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jaja79

Jednoduchý recept na domáci chlebíček. Krásne nadýchaný, mäkučký a zároveň chrumkavý. Určite som ho nerobila naposledy. Dajú sa tam krásne obmieňať semienka, ja som teraz použila tekvicové, ale nabudúce určite pridám aj sezamové a i slnečnicové. Med určite nezamieňajte za cukor. Neodporúčam. Autor: Jaja

Jaja79    ·   18.10.2020

Nadýchaný, mäkký a chrumkavý domáci chlebíček

Jednoduchý recept na domáci chlebíček. Krásne nadýchaný, mäkučký a zároveň chrumkavý. Určite som ho nerobila naposledy. Dajú sa tam krásne obmieňať semienka, ja som teraz použila tekvicové, ale nabudúce určite pridám aj sezamové a i slnečnicové. Med určite nezamieňajte za cukor. Neodporúčam. Autor: Jaja

60 min
Čas prípravy
60 min
Čas varenia
Suroviny
750 g
hladká múka
50 g
polohrubá múka
515 ml
voda
60 g
droždie
10 g
med
16 g
soľ
Postup receptu
Vytlačiť
60 min
Čas prípravy
60 min
Čas varenia
  1. Výborný domáci chlieb. Príprava je veľmi jednoduchá, ale dlhšia. Cesto kysne 8 - 12 hodín, preto je lepšie začať s prípravou večer a ráno ho dať piecť.
  2. Hladkú múku zmiešame s polohrubou. 50 ml vody si odložíme bokom, zvyšnú vodu nalejeme k múke a začneme hniesť. Dostaneme lepkavé cesto plné hrudiek. Zakryjeme ho utierkou a necháme odpočinúť 30 minút.
  3. 50 ml vody ohrejeme, pridáme med a droždie. Necháme vzísť kvások.
  4. Do cesta pridáme soľ, kvások a miešame 7-8 minút, kým nedostaneme hladké cesto.
  5. Hladké cesto necháme odpočívať 5 minút v miske a následne ho vyberieme na pomúčenú pracovnú dosku. Mierne ho rukami roztiahneme a začneme prekladať kraje. Najskôr horný kraj do stredu, potom spodný kraj do stredu. Znovu ho rukami roztlačíme do obdĺžnika a znova preložíme rovnakým spôsobom. Guľôčku uložíme do misky, ktorú sme vymastili olejom alebo rozpusteným maslom a zakryjeme utierkou. Necháme kysnúť pri izbovej teplote 8-12 hodín.
  6. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti a vytvarujeme požadovaný tvar pečiva - bagety, chlieb, žemle (cesto rozdelíme na viac častí). Bochníky necháme odstáť 10 minút a následne prerežeme nožom.
  7. Čím viackrát budete pečivo prekladať, tým bude obsahovať viac "dierok". Bude nadýchanejší. Za každým preložením je potrebné nechať cesto odstáť pol hodinu.
  8. Rúru predhrejeme na 250 stupňov, na dno uložíme hlbší plech s vodou a pripravené pečivo pečieme 10 - 15 minút. Následne teplotu znížime na 200 stupňov a pečieme ďalších 10 - 15 minút. Po uplynutí doby znova znížime teplotu na 180 stupňov a pečivo dopečieme (30 - 40 minút) - v závislosti na veľkosti chleba, bagiet alebo žemlí.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár