NajRecept.sk Dezerty Koláče Nadýchaný cuketový perník s čokoládovou polevou
Nadýchaný cuketový perník s čokoládovou polevou
Recept Nadýchaný cuketový perník s čokoládovou polevou
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Perník robím pravidelne. Milujú ho všetci členovia našej rodiny – ako dospelí, tak aj deti. V záhrade mám však aktuálne veľa cukety, preto som sa rozhodla klasický recept mierne ozvláštniť a túto zeleninu doň nastrúhať. Výsledok bol viac ako dokonalý. Tak šťavnatý perník som ešte nejedla.

siky.silvia siky.silvia    ·   5.7.2025

Nadýchaný cuketový perník s čokoládovou polevou

Perník robím pravidelne. Milujú ho všetci členovia našej rodiny – ako dospelí, tak aj deti. V záhrade mám však aktuálne veľa cukety, preto som sa rozhodla klasický recept mierne ozvláštniť a túto zeleninu doň nastrúhať. Výsledok bol viac ako dokonalý. Tak šťavnatý perník som ešte nejedla.

20 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

350 g
polohrubá múka
500 g
nastrúhaná cuketa
150 g
cukor
250 ml
smotanový jogurt alebo kyslá smotana
3 ks
vajce
150 ml
olej
3 lyžice
kakao
1 lyžička
perníkové korenie
1 lyžička
mletá škorica
1 lyžička
jedlá sóda
1 bal.
kypriaci prášok do perníka

Na potretie:

podľa chuti
džem

Poleva:

200 ml
šľahačková smotana
300 g
čokoláda
Postup receptu
Vytlačiť
20 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia

Čokoládový perník robím zvyčajne podľa tohto jednoduchého a rýchleho receptu. Keďže sa nám však urodilo veľa cukety, rozhodla som sa mierne zaexperimentovať. Pomer surovín som zmenila. Niektoré som úplne vynechala, iné pridala a môžem povedať, že na výsledok som veľmi hrdá. Lepší perník som už dávno nejedla.

  1. Vajíčka dôkladne vymiešame s cukrom a následne začneme postupne pridávať cuketu, ktorú sme očistili, ošúpali, nastrúhali a jemne ju vyžmýkali. Ďalej pridáme jogurt alebo kyslú smotanu, olej a múku zmiešanú s kakaom, perníkovým korením, škoricou, sódou a kypriacim práškom do perníka.
  2. Pripravené cesto vylejeme do plechu, ktorý sme buď vystlali papierom na pečenie, alebo sme ho vymastili a vysypali múkou. Plech vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečieme približne 30 minút.
  3. Upečený perník popicháme špáradlom alebo špajdľou, ešte za horúca ho potrieme džemom a necháme vychladnúť.
  4. Vrch vychladnutého cuketového perníka polejeme polevou a môžeme ozdobiť aj orechmi, ovocím alebo čímkoľvek iným podľa svojej vlastnej chuti.
  5. Poleva: Smotanu nalejeme do hrnčeka a privedieme k varu. Následne ju odstavíme, nalámeme do nej čokoládu a miešame dovtedy, kým sa úplne nerozpustí.

Cuketový perník je krásne nadýchaný a šťavnatý nielen krátko po upečení, ale aj na druhý či tretí deň. Ak nechcete, aby bol príliš sladký, potrite ho kyslastým džemom. Výborný je napríklad tento z ríbezlí.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár