NajRecept.sk Cestá Kysnuté cesto Nadýchané vyprážané šišky s džemom.
Nadýchané vyprážané šišky s džemom.
Recept Nadýchané vyprážané šišky s džemom.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Nikuš Domankušová

Jemné a mäkké ako obláčik. Presne také sú tieto šišky, ktoré som nedávno robila. Ich príprava je rýchla, takže kvôli nim nemusíte tráviť dlhý čas v kuchyni. Ak patríte k milovníkom sladkých jedál, určite vyskúšajte. Stoja za to. Autor: Nikuš Domankušová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   19.4.2025

Nadýchané vyprážané šišky s džemom.

Jemné a mäkké ako obláčik. Presne také sú tieto šišky, ktoré som nedávno robila. Ich príprava je rýchla, takže kvôli nim nemusíte tráviť dlhý čas v kuchyni. Ak patríte k milovníkom sladkých jedál, určite vyskúšajte. Stoja za to. Autor: Nikuš Domankušová

30 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

500 g
hladká múka
5 lyžíc
kryštálový cukor
2 ks
vajce
300 ml
mlieko
1/2 kocky
droždie
podľa potreby
olej
štipka
soľ

Ďalej:

podľa potreby
olej (na vysmážanie)
podľa potreby
džem
podľa potreby
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Šišky sú pokrmom, ktorý nerobím často, no keď sa pre ne rozhodnem, vždy ich pripravujem podľa tohto receptu. Cesto je nadýchané a veľmi dobré aj na ďalší deň. Okrem toho je veľkým plusom aj to, že sa s ním skvelo pracuje.

  1. Mlieko ohrejeme, pridáme doň lyžičku cukru, rozdrobené droždie a počkáme, kým vznikne kvások.
  2. Ostatné suroviny dáme do misy a vypracujeme pevné cesto, ktoré necháme vykysnúť.
  3. Keď cesto vykysne, rozvaľkáme ho a pomocou pohára alebo vykrajovačky začneme vykrajovať šišky.
  4. Do šišiek spravíme menšiu jamku a vysmážame ich v horúcom oleji do zlata.
  5. Vypražené šišky dáme na utierku, ktorá vysaje prebytočný olej. Následne ich naplníme džemom podľa chuti – ja mám najradšej kyslasté druhy, napríklad tento ríbezľový. Pred podávaním šišky ešte posypeme práškovým cukrom a máme hotovo.

Šišky sú najlepšie v deň smaženia, kedy sú zvnútra nadýchané a zvonka mierne chrumkavé. Ak by ste nechceli robiť klasické vysmážané, môžete vyskúšať aj tieto pečené v rúre.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár