NajRecept.sk Dezerty Koláče Nadýchané sladké žemle s cukrovým posypom. Tradičné veľkonočné pečivo pochádzajúce z Chorvátska.
Nadýchané sladké žemle s cukrovým posypom. Tradičné veľkonočné pečivo pochádzajúce z Chorvátska.
Recept Nadýchané sladké žemle s cukrovým posypom. Tradičné veľkonočné pečivo pochádzajúce z Chorvátska.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Tieto sladké žemle sú ako stvorené na Veľkú noc. Recept je rýchly, jednoduchý a stačí vám naň niekoľko základných surovín. My toto pečivo doma pripravujeme pravidelne. Často aj mimo veľkonočných sviatkov. Dokonalé je najmä na raňajky a desiatu. Určite vyskúšajte.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   28.3.2025

Nadýchané sladké žemle s cukrovým posypom. Tradičné veľkonočné pečivo pochádzajúce z Chorvátska.

Tieto sladké žemle sú ako stvorené na Veľkú noc. Recept je rýchly, jednoduchý a stačí vám naň niekoľko základných surovín. My toto pečivo doma pripravujeme pravidelne. Často aj mimo veľkonočných sviatkov. Dokonalé je najmä na raňajky a desiatu. Určite vyskúšajte.

45 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny

Kvások:

20 g
čerstvé droždie
1 lyžica
kryštálový cukor
1 lyžica
hladká múka
150 ml
vlažné mlieko

Cesto:

125 g
maslo
5 ks
vajce
160 g
kryštálový cukor
20 g
vanilkový cukor
820 g
hladká múka
1/2 lyžičky
soľ
podľa potreby
citrónová kôra
podľa potreby
pomarančová kôra
1 lyžička
rumová aróma

Ďalej:

podľa potreby
olej
2 ks
žĺtok
podľa potreby
hrubozrnný cukor
Postup receptu
Vytlačiť
45 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia

Veľká noc sa nezaobíde bez pečenia rôznych dobrôt. Jednou z nich je tento sladký chlebík, ktorý môžete konzumovať samostatne alebo s džemom či dokonca čokoládovou nátierkou. Ja mám najradšej tento marhuľový džem, ktorý má príjemnú sladko-kyslú chuť.

  1. Droždie rozdrobíme, pridáme k nemu kryštálový cukor, hladkú múku a všetko zalejeme vlažným mliekom. Premiešame a necháme oddychovať približne 10 minút. Ak by ste nemali čerstvé droždie, môžete ho nahradiť 5 g sušeného.
  2. Vajíčka vyšľaháme s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Do zmesi pridáme 500 g múky, kvások, soľ, citrónovú a pomarančovú kôru a začneme miesiť.
  3. Počas miesenia pridáme do cesta rumovú arómu a postupne pridávame približne 250 g múky.
  4. Keď múku zapracujeme, pridáme ešte rozpustené maslo.
  5. Cesto preložíme na pracovnú dosku, ktorú sme vysypali hladkou múkou (ja som použila okolo 60 až 70 g). Ručne ho prehnietime a vložíme do misy, ktorú sme vymazali olejom. Povrch cesta ešte mierne polejeme olejom, misu zakryjeme fóliou a utierkou a na 30 až 40 minút odložíme na teplé miesto kysnúť.
  6. Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti. Všetky vypracujeme do guľôčky a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Tu ich znova zakryjeme fóliou a utierkou a necháme odpočívať 50 minút.
  7. Povrch cesta potrieme žĺtkom a posypeme hrubozrnným cukrom.
  8. Navrch spravíme zárezy a vložíme do rúry.
  9. Pečieme 20 minút pri teplote 170 °C. Následne navrch umiestnime papier na pečenie a pečieme ďalších 10 minút pri teplote 180 až 190 °C.

Sladké veľkonočné žemle môžete jesť ešte za horúca alebo po tom, ako vychladnú. Vo vnútri sú mäkké ako obláčik, pričom povrch je chrumkavý. Chceli by ste si pripraviť ešte nejaké veľkonočné chuťovky? Vyskúšajte napríklad tieto nadýchané veľkonočné judáše.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár