NajRecept.sk Sladké jedlá Buchty Parené buchty Nadýchané parené buchty s makom a kakaom. Vďaka tomuto triku nikdy nespľasnú.
Nadýchané parené buchty s makom a kakaom. Vďaka tomuto triku nikdy nespľasnú.
Recept Nadýchané parené buchty s makom a kakaom. Vďaka tomuto triku nikdy nespľasnú.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Parené buchty s domácim džemom sú tou najlepšou voľbou. Keď som ich nedávno urobila na obed, len sa po nich zaprášilo. Vďaka tomuto receptu je cesto perfektne nadýchané a veľmi dobre sa s ním pracuje. Určite ho vyskúšajte.

siky.silvia siky.silvia    ·   12.1.2025

Nadýchané parené buchty s makom a kakaom. Vďaka tomuto triku nikdy nespľasnú.

Parené buchty s domácim džemom sú tou najlepšou voľbou. Keď som ich nedávno urobila na obed, len sa po nich zaprášilo. Vďaka tomuto receptu je cesto perfektne nadýchané a veľmi dobre sa s ním pracuje. Určite ho vyskúšajte.

45 min
Čas prípravy
10 min
Čas varenia
Suroviny

Buchty:

600 g
polohrubá múka
21 g
droždie
50 g
maslo
30 g
cukor
štipka
soľ
2 ks
žĺtok
4 dcl
vlažné mlieko
podľa potreby
džem
podľa potreby
maslo (na poliatie)

Maková posýpka:

podľa potreby
mletý mak
podľa potreby
práškový cukor

Kakaová posýpka:

podľa potreby
kakao
podľa potreby
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
45 min
Čas prípravy
10 min
Čas varenia

Parené buchty sú tradičným pokrmom, ktorý mám spojený s detstvom. Zvyčajne ich plním kyslastým marhuľovým džemom alebo sladkým slivkovým lekvárom, ktoré v nich robia doslova zázraky. Príprava buchiet je o niečo zdĺhavejšia, no rozhodne stojí za to. Ak máte čas, určite sa do nich pustite.

  1. Do šálky alebo misky nalejeme mlieko, ktoré mierne zahrejeme. Pridáme cukor, nadrobené droždie a necháme vzísť kvások.
  2. Do misy alebo na pracovnú dosku nasypeme múku, pridáme roztopené maslo, soľ, žĺtky a nakoniec aj kvások. Vymiesime cesto, ktoré zakryjeme utierkou a necháme ho na teplom mieste vykysnúť.
  3. Keď cesto vykysne, jemne ho premiesime na pomúčenej doske a vyvaľkáme na hrúbku 1 cm. Pomocou noža vykrojíme štvorce, ktoré naplníme džemom, lekvárom alebo akoukoľvek inou plnkou a vytvarujeme buchtičky. Tie necháme ešte pár minút podkysnúť.
  4. Buchty paríme v hrnci približne 10 minút. Dávame si pozor, aby sa navzájom nedotýkali. Potom ich vytiahneme, polejeme maslom a ozdobíme makovou alebo kakaovou posýpkou.

Ak nechcete, aby buchty spľasli, pri otváraní hrnca si dávajte veľký pozor na vodu, ktorá sa nachádza na pokrievke. Tá na ne nesmie kvapnúť, inak by stratili svoj pekný tvar aj vláčnosť. Buchty chutia najlepšie krátko po parení, preto s ich servírovaním zbytočne nečakajte. V prípade, že ich chcete vylepšiť, môžete k nim uvariť vanilkový puding a spraviť z nich ikonický rakúsky Germknödel.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár