NajRecept.sk Dezerty Koláče Nadýchané mandľové rezy so šľahačkou. Rýchly dezert, ktorý stihnete aj tesne pred Veľkou nocou.
Nadýchané mandľové rezy so šľahačkou. Rýchly dezert, ktorý stihnete aj tesne pred Veľkou nocou.
Recept Nadýchané mandľové rezy so šľahačkou. Rýchly dezert, ktorý stihnete aj tesne pred Veľkou nocou.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Tento mandľový koláč je ako stvorený na Veľkú noc. Nadýchané cesto perfektne dopĺňa jemný sladký krém a plátky mandlí. Máte tak istotu, že zachutí úplne každému hosťovi. Plus, jeho príprava nie je vôbec náročná. Zvládnete ho upiecť aj pár dní pred sviatkami.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   14.4.2025

Nadýchané mandľové rezy so šľahačkou. Rýchly dezert, ktorý stihnete aj tesne pred Veľkou nocou.

Tento mandľový koláč je ako stvorený na Veľkú noc. Nadýchané cesto perfektne dopĺňa jemný sladký krém a plátky mandlí. Máte tak istotu, že zachutí úplne každému hosťovi. Plus, jeho príprava nie je vôbec náročná. Zvládnete ho upiecť aj pár dní pred sviatkami.

20 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

250 g
maslo
130 g
kryštálový cukor
10 g
vanilkový cukor
4 ks
vajcia
170 g
hladká múka
1 lyžička
prášok do pečiva
50 ml
mlieko
2 štipky
soľ
200 g
práškový cukor
100 g
mandľové plátky

Krém:

100 g
biela čokoláda
64 g
smotana v prášku
250 ml
mlieko
250 g
mascarpone alebo tvaroh
2 lyžičky
vanilkový extrakt
50 g
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
20 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia

Okrem tradičných koláčov a sladkého, ako je mazanec či judáše, pripravujem často na Veľkú noc aj rôzne iné zákusky, ktorými vždy prekvapím hostí. Medzi ne patrí tento mandľový koláč so smotanovým krémom, ktorý je nadýchaný a ľahký. Môžete ho preto pokojne naservírovať aj po sýtejšom obede.

  1. Do misy dáme zmäknuté maslo, kryštálový a vanilkový cukor a všetko dôkladne vymiešame.
  2. Následne pridáme postupne žĺtky, preosejeme múku s práškom do pečiva a prilejeme mlieko. Všetko vymiešame mixérom.
  3. Hotové cesto roztiahneme na plech s rozmermi 34 x 28 cm, ktorý sme vystlali papierom na pečenie.
  4. V druhej mise vyšľaháme bielky so soľou a postupne pridávame práškový cukor. Do vyšľahaného snehu pridáme 80 g mandľových plátkov a opatrne ich zapracujeme.
  5. Takto pripravený sneh nanesieme na cesto, opatrne ho roztiahneme, posypeme zvyšnými mandľovými plátkami a vložíme do rúry. Pečieme 35 až 40 minút pri teplote 170 až 180 stupňov.
  6. Bielu čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Necháme ju chvíľu vychladnúť.
  7. Smotanu v prášku rozmiešame v mlieku a vyšľaháme do tuha. Namiesto práškovej môžete použiť aj 250 ml klasickej smotany.
  8. V mise vyšľaháme mascarpone alebo tvaroh s vanilkovým extraktom, práškovým cukrom a rozpustenou bielou čokoládou. Následne ručne primiešame vyšľahanú smotanu.
  9. Cesto rozkrojíme pozdĺžne na polovicu. Na jednu nanesieme krém, a druhou koláč priklopíme. Takto pripravený ho vložíme do chladničky na 2 hodiny.

Stuhnutý koláč nakrájame na menšie kúsky a podávame. Výborný je nielen na veľkonočné sviatky, ale aj na rôzne oslavy či posedenia s blízkymi. Aby vám však vydržal niekoľko dní a krém sa neroztopil, nezabudnite ho skladovať v chladničke.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár