NajRecept.sk Sladké jedlá Ovocné knedlíky Nadýchané jahodové kysnuté knedličky s masťou
Nadýchané jahodové kysnuté knedličky s masťou
Recept Nadýchané jahodové kysnuté knedličky s masťou
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Jančíková

Rýchle a veľmi chutné kysnuté ovocné knedličky sa zapáčia každému milovníkovi sladkého. Ja som ich robila nedávno na obed, keď sa mi doma objavilo viac jahôd a nevedela som, ako ich rýchlo spracovať. Všetky sa okamžite zjedli a mali veľký úspech. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   24.5.2025

Nadýchané jahodové kysnuté knedličky s masťou

Rýchle a veľmi chutné kysnuté ovocné knedličky sa zapáčia každému milovníkovi sladkého. Ja som ich robila nedávno na obed, keď sa mi doma objavilo viac jahôd a nevedela som, ako ich rýchlo spracovať. Všetky sa okamžite zjedli a mali veľký úspech. Autor: Jana Jančíková

30 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny
500 g
polohrubá múka
1 ks
vajce
3/4 kocky
droždie
štipka
soľ
250 ml
teplé mlieko
1 lyžica
olej
1 lyžica
rozpustená masť
1 lyžica
kryštálový cukor
podľa potreby
jahody alebo iné ovocie
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Ovocné kysnuté knedličky môžete podávať ako hlavný chod alebo menší dezert po dobrom obede. Plniť sa dajú čímkoľvek. Okrem čerstvého ovocia môžete použiť aj mrazené. Prípadne zvoľte domácu marmeládu či dokonca Nutellu.

  1. Mlieko ohrejeme, pridáme doň cukor, lyžičku múky, rozdrobené droždie a počkáme, kým nám vznikne kvások.
  2. Hotový kvások pridáme k ostatným surovinám (okrem ovocia) a vypracujeme cesto, ktoré dáme na približne hodinu kysnúť.
  3. Z cesta robíme knedličky, ktoré plníme jahodami alebo iným ovocím. Hotové ich zakryjeme utierkou a necháme podkysnúť ešte aspoň 15 minút.
  4. Knedličky robíme nad parou – do hrnca dáme vodu, paráčik potretý olejom alebo vyložený papierom na pečenie, na ktorý poukladáme knedličky a paríme ich 10 až 11 minút. Dĺžka parenia sa odvíja od veľkosti knedličiek. Jednu preto vždy po parení rozkrojím, aby som sa uistila, že je hotová.
  5. Po tom, ako knedličky vytiahneme, ich prepichneme ihlicou, aby z nich odišla prebytočná para a môžeme podávať.

Knedličky som robila s masťou už niekoľkokrát a skutočne nemajú chybu. Sú nadýchané a veľmi dobré. Pred podávaním ich môžete poliať maslom alebo trochou masti a posypať ľubovoľnou posýpkou – vhodný je napríklad práškový cukor, hrudkovitý tvaroh, kakao, mak alebo Granko. Ak by ste chceli plniť knedličky džemom, vyskúšajte si pripraviť tento jahodový bez chémie.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár