NajRecept.sk Sladké jedlá Buchty Dukátové buchtičky Nadýchané dukátové buchtičky s vanilkovým krémom a ovocím
Nadýchané dukátové buchtičky s vanilkovým krémom a ovocím
Recept Nadýchané dukátové buchtičky s vanilkovým krémom a ovocím
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Milada Sumková

Nadýchané dukátové buchtičky s jemným vanilkovým krémom sú dokonalým sýtym obedom, ktorý si zamiluje úplne každý. Ja som ich doplnila ešte čerstvými jahodami, ktoré im dodali perfektnú sviežosť, no použiť môžete akékoľvek iné ovocie. Autor: Milada Sumková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   7.6.2025

Nadýchané dukátové buchtičky s vanilkovým krémom a ovocím

Nadýchané dukátové buchtičky s jemným vanilkovým krémom sú dokonalým sýtym obedom, ktorý si zamiluje úplne každý. Ja som ich doplnila ešte čerstvými jahodami, ktoré im dodali perfektnú sviežosť, no použiť môžete akékoľvek iné ovocie. Autor: Milada Sumková

30 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

500 g
hladká múka
300 ml
vlažné mlieko
100 ml
olej alebo rozpustené maslo
50 g
kryštálový cukor
1 ks
vajce
1/2 kocky
droždie
štipka
soľ

Vanilkový krém:

800 ml
mlieko
1 ks
Zlatý klas alebo vanilkový puding
1 lyžica
kryštálový cukor
1 bal.
vanilkový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia

Dukátové buchtičky sú pre mňa symbolom detstva. Doma ich milujeme, preto ich robím pomerne často. Počas jednotlivých rokov som otestovala viacero receptov, pričom najviac sa mi osvedčil práve tento. Určite ho vyskúšajte aj vy.

  1. Mlieko ohrejeme, pridáme doň cukor, droždie a počkáme, kým nám vznikne kvások.
  2. Do väčšej misy nasypeme múku, soľ, pridáme vajce, olej a nakoniec aj kvások. Vypracujeme cesto, ktoré odložíme na teplé miesto vykysnúť.
  3. Cesto následne nakrájame na menšie buchtičky, ktoré vkladáme do vymasteného plechu. Vrch ešte potrieme olejom a vložíme do rúry.
  4. Dukátové buchtičky pečieme pri teplote 180 °C približne 20 až 25 minút. Po vytiahnutí ich necháme mierne vychladnúť.
  5. Krém: Do hrnca dáme variť 700 ml mlieka. Vo zvyšnom rozmiešame Zlatý klas alebo vanilkový puding. Ten následne vlejeme do vriaceho mlieka. Nakoniec ešte pridáme vanilkový a kryštálový cukor a uvaríme redší puding/krém, ktorým polejeme buchtičky.

Dukátové buchtičky môžete pred podávaním posypať práškovým cukrom a dekorovať čerstvým ovocím. Chceli by ste si pripraviť klasické kysnuté buchty? Stavte na tento recept, s ktorým sa vám vždy podaria.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár