NajRecept.sk Sladké jedlá Šišky Nadýchané domáce šišky plnené pred smažením.
Nadýchané domáce šišky plnené pred smažením.
Recept Nadýchané domáce šišky plnené pred smažením.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Domáce šišky – dokonalý obed aj sýtejší dezert. Doma sme dostali chuť na niečo sladké, preto som vytiahla svoj zápisník, v ktorom som vedela, že mám ukrytý recept na to najlepšie kysnuté cesto. V priebehu niekoľkých minút som ho mala hotové aj naplnené a mohla som sa pustiť do smaženia.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   8.2.2025

Nadýchané domáce šišky plnené pred smažením.

Domáce šišky – dokonalý obed aj sýtejší dezert. Doma sme dostali chuť na niečo sladké, preto som vytiahla svoj zápisník, v ktorom som vedela, že mám ukrytý recept na to najlepšie kysnuté cesto. V priebehu niekoľkých minút som ho mala hotové aj naplnené a mohla som sa pustiť do smaženia.

30 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny
350 ml
mlieko
10 g
sušené droždie
750 g
hladká múka
30 g
cukor
1 lyžička
soľ
2 lyžice
rum
podľa potreby
citrónová kôra
podľa potreby
pomarančová kôra
2 ks
vajcia
3 ks
žĺtky
100 g
maslo
podľa potreby
džem
podľa potreby
olej
podľa potreby
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia

Domáce šišky sa radia k tým najtradičnejším pokrmom, ktoré doma robíme. Po januári plnom zdravých receptov, kedy sme sa snažili trochu prečistiť organizmus a zhodiť vianočné kilá, je február ideálny aj na ťažšie chuťovky. Ak na také niečo máte chuť aj vy, vyskúšajte tento recept.

  1. Mlieko zahrejeme a pridáme doň sušené droždie. Ak ho nemáme, môžeme ho nahradiť 30 g čerstvého.
  2. Do misy nasypeme múku, pridáme kvások, cukor, soľ, rum, kôru z citróna a pomaranča, vajcia, žĺtky a všetko spojíme. Pomôcť si môžeme kuchynským robotom.
  3. Počas miesenia pridávame postupne rozpustené maslo. Hotové cesto zakryjeme utierkou, dáme na teplé miesto a necháme kysnúť aspoň hodinu. 
  4. Vykysnuté cesto presunieme na múkou vysypanú pracovnú dosku, prehnietime a vyvaľkáme na hrúbku 1 cm. Potom začneme vykrajovať kolieska s priemerom 7 cm. Ich počet musí byť párny, pretože ich budeme navzájom spájať.
  5. Polovicu koliesok naplníme džemom podľa chuti, okraje potrieme vodou a priklopíme nenaplnenými kolieskami. Boky postláčame a aby mali šišky pekný tvar, zoberieme vykrajovátko a odstránime kraje. Takto pripravené šišky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie (aby sa neprilepili o spodok) a necháme ich odpočívať ešte 45 minút.
  6. Do hrnca nalejeme väčšie množstvo oleja a dáme ho zohriať na teplotu 175 °C. Keď je horúci, postupne doň vkladáme šišky, ktoré smažíme 2 minúty z oboch strán. Hotové šišky vytiahneme pomocou sitka a umiestnime ich na plech alebo tácku vystlanú servítkou, ktorá stiahne prebytočný olej.

Šišky posypte práškovým cukrom a môžete podávať. Najlepšie chutia čerstvé, krátko po príprave. Na plnenie môžete využiť akýkoľvek džem podľa svojich preferencií. Ideálne sú druhy vyrobené z kyslejšieho ovocia, ktoré majú výraznú chuť.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár