NajRecept.sk Cestá Kysnuté cesto Nadýchané bavorské šišky s jemným tvarohovým krémom a lekvárom.
Nadýchané bavorské šišky s jemným tvarohovým krémom a lekvárom.
Recept Nadýchané bavorské šišky s jemným tvarohovým krémom a lekvárom.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Jančíková

Bavorské šišky považujem za extra verziu tých tradičných. Okrem toho, že dokonalo chutia, taktiež perfektne vyzerajú. Vždy, keď ich naservírujem blízkym, mám veľký úspech. Ak máte chuť na niečo sladké, sýte a dobré, určite vyskúšajte. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   17.3.2025

Nadýchané bavorské šišky s jemným tvarohovým krémom a lekvárom.

Bavorské šišky považujem za extra verziu tých tradičných. Okrem toho, že dokonalo chutia, taktiež perfektne vyzerajú. Vždy, keď ich naservírujem blízkym, mám veľký úspech. Ak máte chuť na niečo sladké, sýte a dobré, určite vyskúšajte. Autor: Jana Jančíková

45 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

500 g
hladká múka
50 g
kryštálový cukor
50 g
zmäknuté maslo
3 ks
žĺtky
30 g
droždie
250 ml
teplé mlieko
2 lyžice
rum
1 ks
vanilkový cukor
štipka
soľ
podľa chuti
citrónová kôra

Ďalej:

podľa potreby
olej
podľa potreby
slivkový lekvár
podľa chuti
rum
podľa chuti
práškový cukor

Krém:

1 ks
tučný tvaroh vo vaničke
1 ks
tvaroh v kocke
1 ks
33 % smotana na šľahanie
podľa chuti
práškový cukor
podľa chuti
vanilkový cukor
podľa chuti
vanilková pasta
Postup receptu
Vytlačiť
45 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Bavorské šišky sú ľahké a mäkučké ako obláčik. V kombinácii s krémom navrchu sú taktiež dokonalo sýte, takže sú výborné napríklad ako sladký obed či večera. Cesto pripravuje zvyčajne to isté, ktoré používam aj pri klasických šiškách. Jediným rozdielom je zdobenie tesne pred podávaním.

  1. Mlieko ohrejeme, pridáme doň lyžicu múky a droždie. Ak nemáte čerstvé, použite 7 g sušeného ako som to urobila ja.
  2. Keď vznikne kvások, pridáme ho k ostatným surovinám na cesto a vypracujeme pevné cesto, ktoré dáme na teplé miesto kysnúť. Kysnutie by malo trvať približne hodinu – v mojom prípade to bolo o niečo dlhšie.
  3. Vykysnuté cesto presunieme na pracovnú dosku a pomocou valčeka ho vyvaľkáme na hrúbku 1 cm. Z takto pripraveného cesta vykrajujeme kolieska, do ktorých spravíme menšiu jamku.
  4. Do hrnca alebo hlbšej panvice nalejeme a rozohrejeme olej a postupne doň vkladáme pripravené šišky – jamkou dole. Smažíme na nižšom stupni z oboch strán. Hotové ich následne vyložíme na tácku alebo do pekáča vystlaného kuchynskými utierkami.
  5. Šišky naplníme podľa svojich preferencií. Ja som použila krém, ktorý som pripravila zmiešaním tvarohu, vyšľahanej smotany, práškového a vanilkového cukru a vanilkovej pasty. Do stredu som následne dala ešte slivkový lekvár zriedený s rumom, šišky som posypala práškovým cukrom a bolo hotovo.

Krém šišky skvelo dopĺňa a zároveň zjemňuje. Výborné sú tak aj na druhý deň. Ak hľadáte ešte nejaký recept, môžete vyskúšať tento na šišky pečené v rúre, ktoré nie sú tak ťažké.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár