NajRecept.sk Čásť dňa Raňajky Nadýchané a jemné mliečne rolky s jahodovým džemom.
Nadýchané a jemné mliečne rolky s jahodovým džemom.
Recept Nadýchané a jemné mliečne rolky s jahodovým džemom.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Toto nadýchané pečivo je ako stvorené na raňajky aj večeru. Dokonca ideálne je aj na desiatu alebo olovrant. Okrem toho, že skvelo chutí, je taktiež príjemne mäkké. A to nielen krátko po upečení, ale aj niekoľko dní potom.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   15.3.2025

Nadýchané a jemné mliečne rolky s jahodovým džemom.

Toto nadýchané pečivo je ako stvorené na raňajky aj večeru. Dokonca ideálne je aj na desiatu alebo olovrant. Okrem toho, že skvelo chutí, je taktiež príjemne mäkké. A to nielen krátko po upečení, ale aj niekoľko dní potom.

40 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

140 ml
teplé mlieko
35 g
kryštálový cukor
1 ks
vajce
5 g
sušené droždie
280 g
hladká múka
2/3 lyžičky
soľ
50 g
zmäknuté maslo

Ďalej:

1 lyžička
maslo (na vymazanie)
podľa chuti
džem
1 ks
žĺtok
1 lyžica
mlieko
podľa potreby
maslo (na potretie)
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia

Príprava tohto nadýchaného sladkého pečiva je rýchla a jednoduchá. Nehovoriac o tom, že vám naň bude stačiť len niekoľko základných surovín. Na ich plnenie používam najradšej domáci jahodový džem, ktorý si pripravíte podľa tohto receptu, no zvoliť môžete akúkoľvek inú príchuť.

  1. Do misy nalejeme teplé mlieko, pridáme cukor, vajce a sušené droždie. Všetko premiešame, pridáme hladkú múku, soľ a znova miešame. Pripravené cesto zakryjeme fóliou a necháme 15 minút oddychovať.
  2. Po 15 minútach cesto prehnietime – hnietime asi 10 minút. Na pracovnú dosku však popritom nedávame žiadnu múku.
  3. K cestu pridáme zmäknuté maslo a postupne ho doň zapracujeme. Takto pripravené cesto vrátime do misky, znova zakryjeme fóliou a necháme odležať po dobu 50 minút.
  4. Vykysnuté cesto prenesieme na pracovnú dosku, ktorú sme mierne posypali múkou, premiesime ho a vytvarujeme do valca, ktorý nakrájame na 10 rovnakých častí, z ktorých vytvarujeme guľôčky.
  5. Hotové guľôčky vyvaľkáme na hrúbku 4 mm, naplníme ich džemom a následne ich zarolujeme, aby nám vznikli menšie rolky. (viď obrázok)
  6. Hotové rolky poukladáme do zapekacej misy, ktorú sme vymazali maslom, prikryjeme utierkou a necháme ešte 20 až 30 minút podkysnúť.
  7. Rolky pred pečením potrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s mliekom a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 170 °C približne 13 až 15 minút.
  8. Upečené pečivo potrieme rozpusteným maslom a podávame.

Pečivo je výborné hneď po upečení, no keď ho uskladníte v nádobe s pevným uzáverom, svoju nadýchanosť a mäkkosť si udrží aj niekoľko dní. Pred podávaním ho môžete posypať práškovým cukrom, no tým, že je plnené džemom, to nemusíte vôbec robiť.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár