NajRecept.sk Pečivo Žemle Nadýchané a chrumkavé bavorské lúhované pečivo.
Nadýchané a chrumkavé bavorské lúhované pečivo.
Recept Nadýchané a chrumkavé bavorské lúhované pečivo.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Milada Sumková

Chrumkavému domácemu pečivu sa nič nevyrovná. Namiesto toho klasického vo forme chleba či rožkov som však trochu zaexperimentovala a pustila sa do prípravy bavorského lúhovaného pečiva, ktoré je známe aj ako "brezeln" či po našom "praclík". A môžem povedať, že sa vydarilo. Autor: Milada Sumková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   28.2.2025

Nadýchané a chrumkavé bavorské lúhované pečivo.

Chrumkavému domácemu pečivu sa nič nevyrovná. Namiesto toho klasického vo forme chleba či rožkov som však trochu zaexperimentovala a pustila sa do prípravy bavorského lúhovaného pečiva, ktoré je známe aj ako "brezeln" či po našom "praclík". A môžem povedať, že sa vydarilo. Autor: Milada Sumková

50 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

500 g
hladká múka
20 g
droždie
280 ml
vlažná voda
10 g
soľ
15 g
cukor
40 g
maslo

Lúh:

3 l
voda
90 g
sóda bikarbóna
Postup receptu
Vytlačiť
50 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia

Bavorské lúhované pečivo je nadýchané, jemné a veľmi dobré. Jesť ho môžete ako klasické rožky alebo chlieb. To znamená na raňajky a večeru s obľúbenou nátierkou (recepty na tie najlepšie nájdete na tomto odkaze) alebo ako prílohu k hustej polievke na obed.

  1. Pri tvorbe cesta nerobíme kvások. Droždie len nadrobíme do vody, pridáme cukor, soľ a dobre premiešame. Následne pridáme rozpustené maslo a múku. Cesto hnietime približne 2 až 3 minúty, aby získalo polomäkkú štruktúru. Následne ho dáme na teplé miesto kysnúť. Cesto kysne cca 40 minút.
  2. Keď cesto vykysne, rozdelíme ho na desať častí. Každá by mala mať približne 80 gramov. Rukami ich upravíme tak, aby mali požadovaný tvar – ja som robila praclíky a bochníky.
  3. Bochníky umiestnime na tácku alebo plech, zakryjeme ich čistou utierkou a necháme podkysnúť.
  4. Vodný kúpeľ: Do hrnca nalejeme vodu, pridáme sódu bikarbónu a varíme 2 až 3 minúty. Tesne pred vložením pečiva plameň stíšime.
  5. Pečivo vložíme do kúpeľa, necháme ho v ňom približne 30 sekúnd, počas ktorých ho 3 až 4-krát otočíme. Potom ho vytiahneme, preložíme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie, a urobíme doň dva zárezy.
  6. Takto pripravené pečivo vložíme do rúry a pečieme približne 25 – 30 minút pri teplote 200 °C.

Výhodou kúpeľa je to, že pečivo má oveľa lepšiu a výraznejšiu chuť. Nehovoriac o krásnej farbe. Po upečení ho nechajte chvíľu vychladnúť a následne ho môžete podávať na rôzne spôsoby. A v prípade, že by ste nemali čas na prípravu vodného kúpeľa, môžete si pripraviť tradičné nadýchané žemle podľa tohto receptu.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár