NajRecept.sk Sladké jedlá Žemľovka Nadýchaná žemľovka s tvarohom a marhuľami
Nadýchaná žemľovka s tvarohom a marhuľami
Recept Nadýchaná žemľovka s tvarohom a marhuľami
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Jančíková

Tak dobrú žemľovku som už dlho nejedla. Bola nadýchaná, šťavnatá, sladká a voňavá. Výborne chutila krátko po upečení, no aj neskôr, po tom, ako sa jednotlivé chute prepojili a vznikol tak dokonalý výsledok. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   14.7.2025

Nadýchaná žemľovka s tvarohom a marhuľami

Tak dobrú žemľovku som už dlho nejedla. Bola nadýchaná, šťavnatá, sladká a voňavá. Výborne chutila krátko po upečení, no aj neskôr, po tom, ako sa jednotlivé chute prepojili a vznikol tak dokonalý výsledok. Autor: Jana Jančíková

30 min
Čas prípravy
60 min
Čas varenia
Suroviny
podľa potreby
rožky
podľa potreby
mlieko
podľa potreby
vajíčko
podľa chuti
kryštálový cukor
1 ks
vaničkový tvaroh
1 ks
tvaroh v kocke
podľa potreby
citrónová kôra
podľa potreby
ovocie
podľa potreby
maslo
podľa potreby
strúhanka
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
60 min
Čas varenia

Žemľovka je dokonalou voľbou na obed, večeru alebo sýtejší olovrant. Jej príprava nie je vôbec náročná, pričom si ju zamilujú dospelí aj deti. Ja som do nej tentokrát zvolila marhule, ktorých sme mali doma prebytok, no okrem nich je vhodné čokoľvek iné podľa vašej chuti. Klasikou sú nastrúhané jablká.

  1. Rožky nakrájame na kolieska a namočíme v mlieku, v ktorom sme rozmiešali vajíčka a cukor.
  2. Takto pripravené rožky dáme do zapekacej misy, ktorú sme vymazali maslom a vysypali strúhankou.
  3. Na rožky nanesieme tvarohy, ktoré sme vymiešali s cukrom, citrónovou kôrou a vajíčkami.
  4. Na tvarohovú vrstvu dáme ovocie podľa svojej chuti a na to znova rožky.
  5. Žemľovku zalejeme ešte mliekom, navrch poukladáme plátky masla a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 170 stupňov Celzia približne 60 minút.

Žemľovku nakrájajte, posypte práškovým cukrom a môžete podávať. Chceli by ste vyskúšať niečo menej tradičné? Stavte na recept na žemľovku s pudingom, ktorá sa doslova rozplýva v ústach.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár

Objavte nové recepty