NajRecept.sk Torty Sladké torty Čokoládová torta Nadýchaná čokoládová torta, ktorá zo stola zmizne ako prvá. Na polevu vám budú stačiť 3 suroviny.
Nadýchaná čokoládová torta, ktorá zo stola zmizne ako prvá. Na polevu vám budú stačiť 3 suroviny.
Recept Nadýchaná čokoládová torta, ktorá zo stola zmizne ako prvá. Na polevu vám budú stačiť 3 suroviny.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Čokoládová torta je univerzálnym dezertom, ktorý môžete upiecť na akúkoľvek príležitosť. Vhodná je ako na oslavy, stretnutia či sviatky, tak aj počas bežných dní, kedy sa stane dokonalou bodkou za chutným obedom.

Sophie Mayer Sophie Mayer    ·   20.1.2025

Nadýchaná čokoládová torta, ktorá zo stola zmizne ako prvá. Na polevu vám budú stačiť 3 suroviny.

Čokoládová torta je univerzálnym dezertom, ktorý môžete upiecť na akúkoľvek príležitosť. Vhodná je ako na oslavy, stretnutia či sviatky, tak aj počas bežných dní, kedy sa stane dokonalou bodkou za chutným obedom.

30 min
Čas prípravy
50 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

2 ks
vajce
130 g
kryštálový cukor
70 g
rastlinný olej
170 g
hladká múka
40 g
kakao
3 g
sóda bikarbóna
3 g
prášok do pečiva
130 ml
vriaca voda

Čokoládová poleva:

30 g
orechy
85 g
tmavá čokoláda
85 g
smotana na šľahanie (33 – 36 %)
podľa potreby
čokoládové guľôčky
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
50 min
Čas varenia

Čokoládová torta je nadýchaná, šťavnatá a výborne chutí. Hodí sa ku káve alebo len tak, keď vás prepadne chuť na sladké. Ak by ste ju chceli povýšiť o ďalšiu úroveň, môžete ju prekrojiť a naplniť napríklad džemom alebo nejakým maslovým či smotanovým krémom.

  1. Do misy rozbijeme vajcia, pridáme kryštálový cukor a poriadne vyšľaháme. Následne za stáleho šľahania pridáme olej.
  2. V druhej mise zmiešame hladkú múku, kakao, sódu a prášok do pečiva. Zmes preosejeme k mokrým ingredienciám a všetko opatrne spojíme. Nakoniec do cesta pridáme ešte vriacu vodu, ktorá ho mierne zriedi.
  3. Pripravené cesto vylejeme do tortovej formy na pečenie s priemerom 18 cm a pečieme pri teplote 170 – 180 °C približne 40 až 45 minút.
  4. Korpus po vychladnutí vytiahneme z tortovej formy a nerovnomerný vrch odstránime pomocou noža. Cesto, ktoré nám zostane, odložíme.
  5. Čokoládu zalejeme horúcou smotanou na šľahanie a rozpustíme. Následne do nej primiešame nasekané orechy a nalejeme na tortu tak, aby bola poleva nielen navrchu, ale aj po bokoch.
  6. Cesto, ktoré nám zostalo (po odstránení nerovnomerného povrchu), dáme do mixéra a ozdobíme ním boky torty. Navrch následne môžeme dať ešte čokoládové guľôčky alebo akékoľvek iné ozdoby podľa svojich predstáv.

Ak nie ste milovníkmi orechov, môžete ich v čokoládovej poleve úplne vynechať. To isté platí aj o čokoládových guľôčkach. V prípade, že by ste však chceli niečo sviežejšie, vrch torty môžete ozdobiť aj čerstvým alebo mrazeným ovocím. Dávajte si ale pozor, aby nemalo príliš veľa šťavy.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár