NajRecept.sk Dezerty Bábovky Nadýchaná bábovka v chlebovej forme s cukrovou polevou
Nadýchaná bábovka v chlebovej forme s cukrovou polevou
Recept Nadýchaná bábovka v chlebovej forme s cukrovou polevou
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Podoláková Burkartová

Bábovku som robila už na mnohé spôsoby, no v chlebovej forme po prvýkrát a môžem povedať, že výsledok ma príjemne prekvapil. Vrch som ešte poliala cukrovou polevou a dekorovala sušeným a kandizovaným ovocím, ktoré so sladkým cestom výborne kontrastovalo. Autor: Jana Podoláková Burkartová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   20.6.2025

Nadýchaná bábovka v chlebovej forme s cukrovou polevou

Bábovku som robila už na mnohé spôsoby, no v chlebovej forme po prvýkrát a môžem povedať, že výsledok ma príjemne prekvapil. Vrch som ešte poliala cukrovou polevou a dekorovala sušeným a kandizovaným ovocím, ktoré so sladkým cestom výborne kontrastovalo. Autor: Jana Podoláková Burkartová

25 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

1/4 hrnčeka
olej
1 a 1/2 hrnčeka
mlieko
2 hrnčeky
hladká múka
1 hrnček
kryštálový cukor
hrsť
špenátové listy
1 bal.
kypriaci prášok
podľa potreby
citrónová kôra
1 lyžica
mletý mak
1 ks
vajce

Cukrová poleva:

3 lyžice
práškový cukor
2 lyžice
sušené mlieko
1 lyžička
mak
1 lyžička
špenát
podľa potreby
horúca voda

Na ozdobenie

podľa potreby
kandizované ovocie
Postup receptu
Vytlačiť
25 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia

Recept na bábovku je jednoduchý. Ak by ste ju nechceli piecť v chlebovej forme, nemusíte. Cesto pokojne vylejte do tradičnej bábovkovej formy či dokonca do plechu. Výsledný koláč je nadýchaný, šťavnatý a v kombinácii s cukrovou polevou skutočne neodolateľný.

  1. Do misky dáme postupne všetky suroviny – olej, mlieko, múku, cukor, kypriaci prášok, citrónovú kôru, mletý mak a vajce. Do cesta môžete, no nemusíte pridať aj kandizované ovocie.
  2. Metličkou všetko dôkladne premiešame. Aby sa nám so špenátom lepšie pracovalo, predtým, ako ho pridáme k ostatným surovinám, rozmixujeme ho v troche mlieka.
  3. Takto pripravené cesto vylejeme do formy na chlebík a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 40 minút – sledujeme.
  4. Po vychladnutí bábovku ozdobíme cukrovou polevou a kandizovaným alebo lyofilizovaným ovocím.
  5. Cukrová poleva: Práškový cukor zmiešame so sušeným mliekom, makom a špenátom. Následne postupne pridávame horúcu vodu. Dávame si však pozor, aby nebola výsledná poleva príliš riedka. Z chlebíka by mohla stekať.

Vrch chlebíka môžete dekorovať na rôzne spôsoby. Okrem cukrovej polevy je výborná aj tá čokoládová. Recept na takú, ktorá sa vám nebude lámať a bude krásne lesklá nájdete tu.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár