NajRecept.sk Torty Sladké torty Mrkvová torta Mrkvová torta s domácim karamelom a smotanovým krémom
Mrkvová torta s domácim karamelom a smotanovým krémom
Recept Mrkvová torta s domácim karamelom a smotanovým krémom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Nadýchaná mrkvová torta s jemným krémom je tou správnou voľbou vždy, keď nemáte čas piecť nič komplikované, no chcete niečo dobré sladké. Dezert je hotový takmer okamžite a budete s ním mať veľký úspech.

Sophie Mayer Sophie Mayer    ·   27.6.2025

Mrkvová torta s domácim karamelom a smotanovým krémom

Nadýchaná mrkvová torta s jemným krémom je tou správnou voľbou vždy, keď nemáte čas piecť nič komplikované, no chcete niečo dobré sladké. Dezert je hotový takmer okamžite a budete s ním mať veľký úspech.

30 min
Čas prípravy
60 min
Čas varenia
Suroviny

Torta:

80 g
vlašské orechy
230 g
mrkva
2 ks
vajce
180 g
kryštálový cukor
100 g
rastlinný olej
7 g
prášok do pečiva
1 lyžička
škorica
190 g
hladká múka
podľa potreby
orechy
40 g
sušené hrozienka
40 g
kandizované ovocie

Karamel:

115 g
kryštálový cukor
50 g
maslo
80 ml
smotana (33 – 36 %)

Krém:

150 ml
smotana (33 – 36 %)
1 lyžica
práškový cukor
podľa potreby
orechy (na ozdobu)
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
60 min
Čas varenia

Mrkvovú tortu robím pravidelne. Doma ju máme veľmi radi najmä kvôli kombinácii príjemne sladkého cesta a výrazných korenín. Tentokrát som ju doplnila o domáci karamel a smotanový krém a môžem povedať, že výsledok bol skutočne dokonalý.

  1. Vlašské orechy opečieme na panvici, necháme vychladnúť a potom nasekáme nadrobno.
  2. Mrkvu nastrúhame, dáme ju do mixéra a rozmixujeme ju na ešte drobnejšie kúsky.
  3. K mrkve pridáme vajíčka, cukor, olej, prášok do pečiva, škoricu a múku. Všetko dôkladne vymiešame mixérom.
  4. Do mrkvovej zmesi pridáme nasekané orechy, sušené hrozienka a kandizované ovocie. Ručne premiešame a hotové cesto vylejeme do tortovej alebo akejkoľvek inej formy podľa svojho výberu. Ideálne s priemerom 22 až 24 cm.
  5. Takto pripravené cesto pečieme pri teplote 170 stupňov približne 50 – 60 minút.
  6. Karamel: Do panvice nasypeme cukor. Keď sa rozpustí, pridáme k nemu maslo a všetko premiešame. Následne ešte prilejeme horúcu smotanu a znova miešame.
  7. Karamel necháme vychladnúť a potom ho nalejeme navrch torty.
  8. Povrch torty môžeme ozdobiť ešte smotanovým krémom, ktorý si pripravíme tak, že vyšľaháme smotanu s cukrom.
  9. Hotovú tortu posypeme ešte nasekanými orechmi a môžeme podávať.

Mrkvová torta je krásne voňavá a veľmi chutná. Zamilujú si ju deti aj dospelí. Ak by ste si chceli spraviť jej verziu s citrónovou polevou, vyskúšajte tento recept.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár